Ligi: maamaks ei ole ebamoraalne maks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Laura Oks

Rahandusminister Jürgen Ligi kinnitas täna riigikogu liikmete küsimustele vastates, et maa omamine ning riigi ja omavalitsuste kulud selle maa väärtuse säilimise ja tõusu heaks on põhjus, miks maamaks on erinevalt näiteks kinnisvaramaksust põhjendatud.

«Selle omamine ja samal ajal ka omavalitsuse, riigi ja üldse avaliku võimu poolt tehtavad kulud tema heaks on põhjus, miks ma ei ole nõus selle väitega, et see on ebamoraalne maks. Saab teda mitte kehtestada, aga ei saa teda nimetada ebamoraalseks,» lausus Ligi.

Rahandusministri sõnutsi ei teki maad juurde.

«Kui kinnisvaramaksule olen ma täiesti vastu, see on ise tehtud investeering, siis maa on midagi, mida ei teki juurde ja mida selle tõttu tuleks maksustada lihtsalt põhjusel, et keegi hoiab teda kinni ja keegi teine teda samal ajal ei saa,» ütles Ligi.

Ligi tõdes, et ei ole kodualuse maa maamaksust vabastamise idee toetaja. «Mina ei ole selle eelnõu ega selle meetme fänn,» kinnitas Ligi täna riigikogus.

«Juhul, kui leitakse ja tõestatakse, et sotsiaalselt on põhjendatud 1500 ruudu vabastamine maamaksust, siis omavalitsustele peaks looma kõik võimalused, et ta koguks selle raha teistpidi. Ma ei pea mõistlikuks seda, aga see on mu isiklik ja vähemusse jäänud arvamus, et seda kompenseeritaks lihtsalt teiste maksumaksjate arvelt ehk riigieelarvest,» lausus Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles