Džentelmenide kokkulepe teeb bussiga reisimise lihtsamaks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel viimaseid päevi seisavad Tartusse sõitvad Lux Express ja Go Bus bussid Tallinna bussijaamas kõrvuti. Varsti lõpetavad sinised bussid sõitmise.

Goó bus and Lux Express buses at the bus station.
Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia
Veel viimaseid päevi seisavad Tartusse sõitvad Lux Express ja Go Bus bussid Tallinna bussijaamas kõrvuti. Varsti lõpetavad sinised bussid sõitmise. Goó bus and Lux Express buses at the bus station. Foto: Joakim Klementi / Eesti Meedia Foto: Joakim Klementi

Sel kevadel käisid riigikogu maaelukomisjonis kohtumas nii maanteeamet kui ka bussifirmade vedajad ning sõlmisid džentelmenide kokkuleppe.

Kohtumisel tehti ettepanek, et ekspressliinidel võiks olla marsruudil kuni kolm nõudepeatust, kus buss peatub, kui on pilet ette ära ostetud.

 Williamsoni sõnul olid vedajad nõus selliseid peatusi lisama tingimusel, et pilet ostetakse eelmüügist vähemalt 24 tundi varem ära.

«Ühistranspordiseadust hakataks muutma alles sügisel, kuhu ka antud võimalus sisse kirjutatakse, aga praegu on see n-ö džentelmenide kokkulepe,» ütles Williamson. Ta lisas, et selliseid lisapeatusi on vedajad juba viiel-kuuel juhul ka lisanud. «Kui on reisijaid, siis firmad korjavad nad alati üles, aga eestlane armastab autot,» tõdeb Williamson.

Kõik vedajad ja Elron näevad selle nimel vaeva, et uusi ühistranspordikasutajaid juurde saada. Seni on olnud korduvalt juhuseid, kus inimeste soovidele vastu tulles on peatusi lisatud, kuid keda pole, on sõitjad.

«Mõni ei kasuta bussi, aga ta tahab teadmist, et see sealt sõidab,» sõnas ametnik. Nii näiteks on mõttetuks osutunud peatused nii Mäos kui ka Haljalas, kuigi need on sinna lisatud just reisijate soovil.

Bussifirmad on vedajatele vastu tulnud liinidel 410 Tallinn-Paide-Türi-Viljandi, nr 895 Tallinn-Viljandi, nr 896 Viljandi-Türi-Paide-Tallinn, M.K.Reis-X OÜ liin nr 283 Rakvere-Jõgeva-Tartu, MK Autobuss AS liinid nr 887 Tallinn-Pärnu, nr 884 Tallinn-Tartu-Põlva-Võru.

«Kui mina oleksin tulnud Lux Expressi kõrvale, siis oleksin mõelnud, millist kosmost ma suudan Eesti reisijatele pakkuda, sest globaalse bussiteenuse mõistes on Lux Expresss taevas. Aga nad tulid selliste bussidega, millega mina sõitsin 15 aastat tagasi,» ütles Mootor Grupi omanik Hugo Osula.

  • Alates 1. juunist võttis Lux Express üle 14 väljumist, mida seni teenindas Mootor Grupi odavbussifirma Simple Express.
  • Go Bus ostis möödunud 1,8 miljoni euro eest seitse uut Scania bussi Tallinna–Tartu liini teenindamiseks. Bussiliin töötas 1. novembrist 2017 – 2. juulini 2018.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles