Sarkozy ja Medvedev: Mistrali kaup on koos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Venemaa saavutas lõpliku kokkuleppe Mistrali-tüüpi sõjalaevade ostuks Prantsusmaalt. Vastuoluline relvaost on Venemaa jaoks suurim pärast külma sõja lõppu.


«Me oleme jõudnud lõpliku kokkuleppeni ja leping kirjutatakse alla 15 päeva jooksul,» ütles Prantsuse president Nicholas Sarkozy eile Deauville’is pärast kohtumist Vene liidri Dmitri Medvedeviga G8 tippkohtumisel.

«Me leppisime oma seisukohtades kokku... Läbirääkimised on lõppenud. See tuleb kasuks meie suhetele,» ütles Medvedev.

Kokku saab Venemaa neli Mistralit, kaks neist ehitatakse Vene laevaehituse kaasajastamise nimel Peterburis, kaks aga Prantsusmaal.

Lepingu kogumaksumus on hinnanguliselt 1,5 miljardit eurot.

Mistrali-klassi sõjalaevad võivad tegutseda helikopterikandjatena ja võimaldavad ühtlasi toimetada rannikule 60 soomussõidukit.

Laevade pardale saab tavaolukorras paigutada 450 sõdurit, eriolukordade puhul on seda arvu võimalik kahekordistada.

Venemaa alustas Mistrali-läbirääkimisi pärast 2008. aasta Gruusia sõda, käivitades ühtlasi ulatuslikud sõjalised reformid, kuna konflikt paljastas Vene mereväe nõrgad kohad ja tegi Kremli murelikuks oma julgeoleku pärast Mustal merel.

Mõned endised Nõukogude liiduvabariigid, nende hulgas Gruusia ja Baltimaad, on tehingu vastu protestinud, kartes, et Venemaa võib hakata kasutama võimsaid Prantsuse laevu rannikuriikide survestamiseks.

Pingeid on aidanud üles kruvida ka kõrge Vene mereväeohvitseri märkus, kes ütles, et kui Venemaal oleksid 2008. aastal Mistralid olemas olnud, oleks Gruusia alistatud 40 minutiga.

Mõned USA vabariiklastest senaatorid on tehingu suhtes nördimust väljendanud, viidates sellele, et Prantsusmaa näib kiitvat heaks Venemaa käitumise Gruusia konfliktis.

Sarkozy ütles, et Mistrali leping saab allkirjad Pariisis 21. juunil, kui külla tuleb Vene peaminister Vladimir Putin.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles