Devalveerimine Valgevenes vähendab Silvano müüki

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvano Fashion Groupile kuulub ka pesutootja Lauma kaubamärk.
Silvano Fashion Groupile kuulub ka pesutootja Lauma kaubamärk. Foto: Denis Georgievski/Naisteleht

Valgevene rubla eilne devalveerimine vähendab Silvano Fashion Groupi müüki, kuid mõju ettevõttele ei ole siiski oluline, arvavad Swedbanki analüütikud.


«Tarbijate ostujõu alanemine Valgevenes võib mõjuda negatiivselt müügile. Lisaks võib võimalik toodete hindade tõus tarbijatele võimendada müügi alanemist,» kirjutavad Swedbanki analüütikud. «Valgevenes saadud käive moodustab ligi 25-30 protsenti Silvano Fashion Groupi kogumüügist. Negatiivne efekt müügile on olemas, kuid mis ulatuses, see peaks olema näha 2011. aasta II ja III kvartali numbritest.»

«Juhtkond märkis, et kui müük näib langevat, siis võidakse kasvatada eksporti turgudele, kus on tugevam nõudlus,» lisasid analüütikud. «Me oleme alandanud oma müügiprognoose 2011. aastaks natuke rohkem kui 3 protsenti, eeldades et müük Valgevenes kahaneb 15 protsenti.»

Veel märgivad nad, et eksporti Valgevenest devalveerimine ei mõjuta, kuna maksed pole seotud Valgevene rublaga. Maksed Valgevenesse imporditud materjalide eest tehakse teises vääringus kui Valgevene rubla.

Valgevene vääringut kasutab Silvano Fashion Group Valgevenes vaid tööjõukuludeks, rendiks ning teenuste eest tasumiseks. Devalveerimise tulemusena tööjõu-, rendi- ja teenusekulud eurodesse konverteeritult vähenevad, mis peaks parandama toodete maksumust.

«Olles kahtlev Valgevene rubla suhtes, alandas Silvano Fashion Group eelmisel aastal Valgevene rubla osatähtsust oma bilansis,» kirjutavad analüütikud. «Juhtkonna sõnul Valgevene rubla ei tohiks bilansis moodustada üle 5 protsendi sularahast ja sularaha ekvivalentidest. 2011. aasta I kvartali bilansi põhjal võib kahjum sellelt realt olla 0,6 miljonit eurot.»

«Kokkuvõttes usume, et Silvano Fashion Group ei kanna olulisi kahjusid Valgevene rubla devalveerimise tõttu,» märgivad analüütikud. Nad säilitasid Silvano Fashion Groupo aktsiale soovituse «osta», kui alandasid aktsia hinnasihti 3,7 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles