Josing: et head töötajat hoida, peab palka juurde panema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Peeter Langovits

Eesti konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on olukord tööturul muutumas ning seega on suurenenud töötajate surve palku kergitada.

Sisemajanduse kogutoodangu kasv näitab, et tootvas sektoris on olukord paranemas, paljud firmad on leidnud uusi ekspordivõimalusi ja see väljendub Josingu sõnul ka töötaja palgas. «Vaba tööjõudu hakkab vähemaks jääma, selleks, et head töötajat hoida, peab palka juurde panema,» kommenteeris ta.

Vaatamata kuupalga 4,5-protsendilisele kasvule inimeste ostujõud selle aasta esimeses kvartalis aga aastatagusega võrreldes vähenes.

Josingu sõnul kajastub see ka tarbija kindlustundes. «Hinnatõus sööb palgakasvu ära, tarbija peab väga tähelepanelikult vaatama, mida ja mis hinnaga ostab. Samal ajal ootavad paljud ettevõtted siseturu nõudluse kasvu.»

See, millal reaalpalk aga kasvama hakkab, on Josingu kinnitusel ebaselge ning sõltub maailma majanduses toimuvast. Sellest, kuidas eri riikide võlakriisid lahenevad, sõltub näiteks Eesti ekspordi edasine käekäik.

«Kriis näitas, kui suures sõltuvuses on Eesti maailma majandusest ning siin väga selget trendi ei ole, mida lubada saaks,» nentis Josing.

Josingu sõnul on tervikuna Eesti jaoks oluline, et sissetulekud tõuseksid. «Samal ajal on vaja, et tõuseks ka tootlikkus, sest palgakasv ei tohi ületada tootlikkuse kasvu. Inflatsiooniga on raske võidelda, aga peaksime suutma tagada selle, et müüginumbrid ja tootmine kasvavad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles