Paabut: sellel aastal peaks reaalpalk kasvama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Vaatamata palganumbrite kasvule on inimeste ostujõud juba 10 kvartalit järjest langenud, Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti kinnitusel on sellel aastal oodata ka reaalpalga kasvu.

«Sellel aastal peaks reaalpalk keskmiselt meie hinnangul küll kasvama, kuid kasv jääb ikka üsna pisikeseks. See tähendab, et reaalpalga kasvu näeme juba teisel poolaastal,» ütles Paabut.

Eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 4,5 protsenti ja brutotunnipalk 2,3 protsenti. Reaalpalk, milles hinnatõusu mõju on arvesse võetud ja mis näitab palga ostujõudu, langes aga 0,9 protsenti.

«Palgakasvu taga on pigem kasvav tööjõunõudlus - on ju selge, et nõudlus toodete ja teenuste järele on välisturgudel kasvanud ning siseturul kasvamas, mis omakorda tähendab, et paljud ettevõtted on olukorras, kus olemasolevate töötajate arvuga ei suudeta piisavalt tooteid ja teenuseid pakkuda. Seda kinnitab ka vabade töökohtade arvu ja hõive kasv.»

Seega ei saa tema sõnul väita, et palgad on kasvanud hinnatõusu tõttu.  «Indiviidi seisukohalt tunduks ehk loogiline, et kasvanud hindade kontekstis võiks nõuda ka kõrgemat sissetulekut, et oma elatustaset säilitada.»

«Palka kujundavad aga pisut teised tegurid näiteks ettevõtte toote ja teenuse nõudlus ja seeläbi hind, töötaja oskused, kogemused ja töötatud aeg, mida omakorda mõjutavad ka ettevõtjate jätkuvalt kasvavad kulud,» lisas ta.

Tunnipalga kasvu mõjutab Paabuti sõnul ka see, keda viimastel kuudel on ettevõtted palganud, kui tööle on võetud rohkem madala palgaga inimesi, siis tunnitasud kasvavad aeglasemalt. Samuti kasvab tunnitasu kuupalgast aeglasemalt, kuna väheneb nende osakaal, kes töötavad osalise tööajaga.

Suurima hüppe tegid aga lisatasud, mis aastatagusega võrreldes kasvasid 57, 9 protsenti.

Lisatasude kasvu taga on Paabuti sõnul ilmselt juba eelmisel aastal aset leidnud äritulemuste paranemine mitmetes ettevõtetes, mistõttu otsustasid need ettevõtted oma töötajaid heade tulemuste eest premeerida

Keskmine brutokuupalk oli 2011. aasta esimeses kvartalis 792 eurot ja brutotunnipalk 4,87 eurot, teatab statistikaamet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles