OECD tõstis järsult Eesti majanduskasvu prognoosi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõus.
Tõus. Foto: Caro/ Scanpix.

OECD prognoosib, et Eesti SKT kasvab tänavu 5,9 ja järgmisel aastal 4,7 protsenti. Veel aprillis ennustas OECD kasvunumbriteks 3,4 ja 4,1.


Samuti tõstis OECD Eesti inflatsiooniprognoosi, nähtub täna avaldatud aruandest OECD Economic Outlook. Tarbijahinnad tõusevad OECD hinnangul tänavu 4,6 ja tuleval aastal 3,0 protsenti. Aprillikuine prognoos nägi  tarbijahindade tõusuks ette sel aasta 3,4 ja järgmisel 2,5 protsenti.

Töötus jääb täna avaldatud prognoosi kohaselt kõrgeks, ulatudes sel aastal 14,2 ja järgmisel 13,0 protsendini.

Valitsussektori eelarve puudujäägiks kujuneb OECD hinnangul tänavu -0,5 protsenti ja tuleval aastal -1,7 protsenti SKTst. Aprillis prognoosis OECD vastavalt 1,9- ja 2,4-protsendist puudujääki.

Eksport kasvab äsja avaldatud prognoosi kohaselt sel aastal 20,0 ja järgmisel 8,6 protsenti ning import vastavalt 5,2 ja 9,2 protsenti. Jooksevkonto püsib ülejäägis, mis tänavu moodustab 3,2 ja tuleval aastal 0,7 protsenti SKTst.

Maailmamajanduse taastumsit ümbritsevad riskid

Kogu OECDs kasvab SKT tänavu 2,3 ja tuleval aastal 2,8 protsenti. Maailmamajanduse kasvuks prognoosib OECD sel aastal 4,2 ja järgmisel 4,6 protsenti.

«Maailmamajanduse taastumine toimub kindlalt, kuid seda ümbritsevad riskid,» märgib OECD. Nende hulgas on nafta ja teiste toorainete hindade tõus, Hiina majanduse ennustatust kiirem aeglustumine, USA ja Jaapani riigirahanduse ebakindel olukord, paljude OECD riikide kinnisvaraturgude nõrkus ning euroala probleemid.

Suurimaks väljakutseks jääb OECD sõnul aga toimetulek suure töötusega. Samuti tuleb nii kiiresti kui võimalik vähendada riigivõlgasid, mis kogu OECDs moodustavad juba ligi 100 protsenti SKTst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles