EL käivitas võitluse muusika- ja filmipiraatlusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatplaadid.
Piraatplaadid. Foto: Küllike Rooväli.

Euroopa Liit käivitas teisipäeval pealetungi internetipiraatluse vastu ning kavatseb ümber kirjutada kogu poole miljardi tarbijaga turgu hõlmavad intellektuaalse omandi seadused.

ELi turul kasvas registreeritud võltsimiste ja tootepiraatluse juhtumite arv 2005.-2009. aastani hüppeliselt - rohkem kui 43 000 rikkumiseni. Nimetatud ajavahemik on viimane, mille kohta Euroopa Komisjon on andmed esitanud.

Ametnike sõnul läks piraatlus Euroopa muusika-, filmi-, tele- ja tarkvaratööstusele 2008. aastal maksma 10 miljardit eurot ja 185 000 töökohta. Tarbijad aga eeldavad, et võrgus on meelelahutus odavalt ja kiiresti kättesaadav.

Nüüd on Euroopa Komisjon otsustanud anda hoobi probleemi «juurtele». Plaanid on koostanud teenuste- ja siseturuvolinik Michel Barnier ja maksuvolinik Algirdas Šemeta ning kaasata on kavas internetiteenuste pakkujad.

2009. aastal tuvastas ELi toll 40 000 saadetist ehk 118 miljonit võltsitud kaubaartiklit, kuid probleem kasvab kiiresti ning miljonitele pisipakkidele, rääkimata internetipiraatlusest, ei suudeta jälile jõuda.

Brüssel püüab leida teid «raamistiku loomiseks, mis võimaldaks võidelda tõhusamalt autoriõiguste rikkumisega internetis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles