Jegorov astub vastu valitsuse pensionireformile: ma olen sõnatu (23)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov kritiseerib sotsiaalmeedias tugevalt eile valitsuse poolt heaks kiidetud pensionireformi, mis hakkab mõjutama just nooremapoolsete inimeste pensioniväljavaateid.

«Täna kiitis VV heaks pensionireformi. Mina ja minu maksuinimesed on RMs selges opositsioonis,» kirjutas rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov eile Twitteris.

Sellega asus ministeeriumi kõrge ametnik selgelt vastu valitsuse eilsele otsusele muuta pensionisüsteem «paindlikumaks», kus idee järgi saab juba 15-aastase staaži korral minna pensionile ükskõik millisel ajal või kuni viis aastat enne üldist pensioniiga. Kui pensionini jääb vähem kui viis aastat, on staažinõue juba suurem.

Küll aga tuleb silmas pidada, et kui inimene läheb varem pensionile, siis saab ta väiksemat pensioni kui inimene, kes läheb pensionile hiljem – seda põhjusel, et pensionivara jaotatakse laiali pikema perioodi peale. Sisuliselt minnakse tagasi sissetulekust sõltuva pensioni asemel staažipensionile.

«VV saadab signaali 2019. aastal sündinule, et ära mõtle 18-aastaselt ülikooli minna - mine tööle ja saad 5 aastat staaži rohkem. Pigem mine üldse põhikooli järel - saad 8,» põhjendas Jegorov.

Ministeeriumi asekantsleri sõnul on reformi mõju motivatsioonile ametlikku palka saada on hävitav.

«Oleme 19 aastat rääkinud inimestele, et mõtle enne kui ümbrikut vastu võtad. Nüüd ütleme, et tühja sellest? Võta 500 kontole ja ülejäänud ümbrikus? Ka II sammas on niigi ju lammutamisel. Ma olen lihtsalt sõnatu,» nendib tippametnik.

Sotsiaalmeedias on Jegorovi sõnavõtule jõudnud reageerida ka nii erinevad poliitikud kui majandusanalüütikud. Näiteks Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja ütleb, et kuigi Jegorovi arvamuse puhul võib sellega nii nõustuda kui mitte nõustuda, siis tema isiklikult nõustub.

«Eriti meeldib mulle aga see, et meil on julgeid ametnikke ja et ministeeriumid pole politiseeritud, vaid seal töötavad spetsialistid, isiksused, mitte näota ametnikemass. Hiljuti arutati selle üle, et ametnikud ei laitnud valitsuse maksureformi plaane piisavalt maha ja seetõttu ilmnes hulk probleeme. Nüüd näeme ametnikku, kes hoiatab poliitika tagajärgede eest. Hea!» kiidab Oja Facebookis.

Temaga ei nõustu aga poliitik (IRL) ja ettevõtja Tõnis Palts, kelle hinnangul on rahandusministeeriumi asekantsler ülereageerinud. 

«Nii palju kui ma aru saan, siis selles et raskuskese arvestamisel nihkub natuke töötasudelt tööaastate suunas? Esmapilgul tundub küll olevat Dmitri reaktsioon ülevõlli. Saadetakse signaal kooli lõpetajatele, et ei tasu kõrgkooli minna. No mis kuradi signaal! Inimestele kes lähevad 50 aasta pärast pensionile!!!» märgib Palts sotsiaalmeedias.

SDE liige Lauri Läänemets ei nõustu, et pensionireformiga minnakse täiesti üle staažipensionile, mis üldse sissetuleku suurust ei arvesta. 

«II samba väljamakse ju sõltub ikkagi sissetuleku suurusest + ülemineku aeg süsteemis endas aastakümned. Ja võrdsus mida muudatus loob on seda olulisem, et vähendab paljude tulevaste pensionäride täieliku vaesumise. Ma ei mõista seda kriitikat, see pole mitte mure ühiskonna, vaid mõtlemine iseendale,» leiab Läänemets sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles