Leedu kavandab Eesti eeskujul kriisireservi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Leedu valitsus kavatseb pärast üleilmse majanduskriisi üleelamist hakata koguma reserve, mida tulevikus saaks uue kriisi korral kasutada.

Valitsuse esmaspäeval istungil on kavas arutada rahandusministeeriumis sündinud riigikassa reservi moodustamise seaduse kontseptsiooni.

Kontseptsioon, millele peab heakskiidu andma ka parlament, näeb ette, et «mustadeks päevadeks» kogutavat raha hoitakse Leedu Pangas erikontol. Valitsus saab kogutud raha kasutada vaid majanduskriisi tingimustes või kui keskpank otsustab, et valitsusel on vaja vahendeid pangandussüsteemi stabiilsuse toetamiseks.

Valitsus saab välja kuulutada majanduskriisi, kui Leedu Pank prognoosib lähimaks aastaks majanduslangust või majandus kasvab eriti aeglaselt, ning juhul, kui ei õnnestu saada laenu, mille intress oleks alla kuue protsendi aastas.

Kogutud vahendeid saab samuti kasutada, kui riigivõlg küünib 55 protsendini sisemajanduse koguproduktist või kui on vaja kiirkorras suurendada Leedu Panga aktsiakapitali.

Sellesse fondi suunatakse kõik kasutamata jäänud eelarvevahendid, vähemalt 66 protsenti erastamistuludest ning tekkimise korral ka eelarveülejääk.

2009. aastal, majanduskriisi vallandudes polnud Leedul erinevalt Eestist varusid, mida oleks saanud suunata suure puudujäägi korvamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles