ERR.ee: Eesti eksportijaid päästab Skandinaavia kindlam turg

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustis läks vanametalli müük nii hästi, et see vedas kogu Eesti eksporti.
Augustis läks vanametalli müük nii hästi, et see vedas kogu Eesti eksporti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Analüütikute sõnul räägib Eesti eksportivate ettevõtete kasuks praeguses majandusolukorras asjaolu, et olulisemaid kaubanduspartnereid Soomet ja Rootsit peavad reitinguagentuurid kindlaks turuks.

Selleks, et eksport meie majanduse päästaks, peaks ettevõtted eksportima praegusest tunduvalt enam ja ka teistsuguseid tooteid, arvab majandusministeeriumi analüütik Lauri Tammiste, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Augustis läks vanametalli müük nii hästi, et see vedas kogu Eesti eksporti - kuna maailmaturul olid hinnad kõrged, siis müüdi mustmetallide jäätmeid piiri taha lausa neli korda rohkem kui aasta tagasi.

Kui vanametalli müüdi Eestist augustis peamiselt Türki, siis Venemaal läks varasemast paremini kaubaks Eestis valmistatud kange alkohol. Lätis, mis on Eesti üks tähtsamaid eksportturge, aga nii hästi ei läinud, samas Soome ja Rootsi eksporditi endiselt edukalt.

«Skandinaaviariigid on ühed tugevamad, kes vastu peavad, mis tähendab seda, et Eesti eksportijate nõudluse vähenemine ei tohiks olla nii tugev kui näiteks Lätil, kes ekspordib teissugustele turgudele,» rääkis majandusministeeriumi majandusanalüüsi talituse juhataja Lauri Tammiste.

Selleks et eksport Eesti majandust vedama hakkaks, oleks vaja praegusest aga tunduvalt paremaid tulemusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles