Lääs anub, et OPEC toodaks rohkem naftat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Kaspia merel.
Naftapuurtornid Kaspia merel. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Energiaagentuur IEA hoiatas OPECit, et maailmamajanduse taastumise huvides on ülimalt oluline naftatootmist tõsta. Vastasel korral tulevat Läänel ilmselt esmakordselt pärast 2005. aastat strateegilised varud käiku lasta.


«Naftat on hädasti juurde vaja,» ütles IEA naftakartellile ja lisas: «Meie omalt poolt oleme valmis kaaluma kõiki vahendeid, mis on IEA liikmesriikide käsutuses.»

Nimetatud vahendid on aga piiratud naftanõudluse vähendamise ja valitsuste strateegiliste naftavarude kasutamisega, mida on kokku 1,6 miljardit barrelit.

Otsuse varud käiku lasta peaks sellisel juhul tegema IEA juhatus, kus on esindatud kõik 28 liikmesriiki.

Sellist otsust on seni tehtud vaid kaks korda.

Esmakordselt mindi varude kallale aastal 1991, kui Lääne liitlased ründasid Iraaki vastuseks viimase invasioonile Kuveiti – sest turud jäid siis ilma 4,3 miljonist barrelist päevas.

Teine kord oli orkaan Katrina, mis seiskas tootmise 1,5 miljoni barreli ulatuses päevas.

IEA tohib oma reservid kasutusse anda vaid tarnekatkestuste puhul. Kui juhatus selle kasuks otsustaks, toodaks põhjenduseks ilmselt veebruaris vallandunud Liibüa kriisist tulenev toodangu vähenemine.

IEA viimaste arvutuste kohaselt oli OPECi toodang aprillis 1,3 miljonit barrelit päevas vähem kui Liibüa kriisi eelsel ajal.

Agentuur lisas: «Nagu nüüd näib, jääb Liibüa toornafta tulemata veel tükk aega.»

Jaanuaris, enne kodusõda, tootis Liibüa 1,58 miljonit barrelit naftat päevas.

Standard Charteredi strateeg Helen Henton arvas, et ilmselt OPEC ametlikult tootmist ei tõsta. Küll aga võivat seda teha üksikud riigid eesotsas Saudi Araabiaga.

Eile läks Brent nafta kaubaks 112,59 dollariga barrelist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles