Riik veeretas ettevõtjate teele ennekuulmatu takistuse (8)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleettevõtjaid Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalga morjendab riigi käitumine.
Tuuleettevõtjaid Andres (vasakul) ja Oleg Sõnajalga morjendab riigi käitumine. Foto: Raul Mee/Raul Mee/Mollusk Media

Täna pealelõunal Jõhvi kohtumajas toimuval Aidu tuuleparki puudutaval kohtuistungil võivad vendadest ettevõtjad Andres ja Oleg Sõnajalg seista silmitsi sellega, et kohtunik otsustab neid tunnistajapinki mitte lasta, kuna seda on taotlenud justiitsministeerium, kelle hinnangul on nad vaenulikud tunnistajad.

Vendadest ettevõtjad Oleg ja Andres Sõnajalg on juba mõnda aega vedanud riigiga vägikaigast Ida-Virumaale rajatava Aidu tuulepargi pärast, mille ehitus on varsti juba aasta aega seisma pidanud, sest Ida-Viru maavanem leidis 2017. aasta alguses, et 2010. aastal kaitseministeeriumilt ja 2011. aastal kohalikult vallavolikogult nõusoleku saanud Aidu Tuulepark OÜ tuulikute ehitusload tuleb tühistada.

Toona Ida-Viru maavanema ülesandeid täitnud maasekretär Eve East põhjendas otsust sellega, et Aidu tuulikutele ehituslubade andmisel on eiratud seaduses nõutud kooskõlastuskohustust, samuti olla projektis vastuolusid teemaplaneeringuga. Sõnajalad vaidlustasid selle kohtus ning püüavad protsessi käigus tõestada, et Ida-Viru maavanema taotlus ehituslubade tühistamiseks on aegunud.

Tahab tunnistajate ütluste andmist takistada

Küll aga on riik nüüd ettevõtjate teele uue, kohati uskumatuna tunduva takistuse veeretanud. Nimelt taotleb justiitsministeerium, et täna kell 13 Jõhvi kohtumajas toimuval istungil ei saaks tunnistada ei Andres Sõnajalg ega Aidu Tuulepark OÜ poolt tunnistajaks kutsutud tuuleettevõtja Harry Raudvere, kes samuti tegeleb tuuleparkide arendamisega Ida-Virumaal.

«Riik on nüüd võtnud sellise hoiaku, et paaniliselt teha ükskõik, mis võimalik on, et otseses mõttes õiguse mõistmist tegelikult takistada. See on jõudnud sellisesse täiesti absurdsesse situatsiooni, kus näiteks meiepoolseid tunnistajaid keeldutakse [tunnistajapinki] lubamast. Kus justiitsministeerium ütleb, et nad on vaenulikud tunnistajad. Või et neid nimetatakse trikitajateks,» kirjeldas Andres Sõnajalg. 

Nimelt keskendub tänane istung ainult maavanema protesti aegumise küsimusele ehk kas see oli seaduse mõistes veel lubatud aja möödudes esitatud või oli aegunud. «Selleks on seaduses sätted sees - millise perioodi jooksul sa tohid seda esitada -, selleks on 30 päeva pärast teadasaamist. «Aga nad esitasid ju aastaid, kaks aastat peale teada saamist, üritades väita, et nad mitte midagi ei teadnud,» selgitas ettevõtja.

Tema sõnul on neil terve rida kirjalikke dokumente kui ka tunnistajate ütlused oma väite tõestamiseks. «Mina isiklikult käisin maavanemaga kohtumas 2015. aasta detsembris, kui 14. detsembril oli suur nõupidamine, kus olid maavalitsuse ametnikud ja maavanem ise laua taga, kui ma tutvustasin, et Aidus läheb ehitus käima, Eleoni tuulikud lähevad püsti, et ehitusload ja hoonestusõigused on riigi käest saadud,» kirjeldas Andres Sõnajalg.

Kuigi eelmise aasta kevadel Aidu tuulepargi ehituse seisma pannud maavanema ülesandeid täitnud maasekretär Eve East ütleb, et teda tookord laua taga ei olnud, mistõttu ta ei saanud asjast kaks aastat teada, siis just sellepärast on Sõnajalad kutsunud tunnistajaks Harry Raudvere, kes tutvustas nende plaani 2016. aasta veebruaris ühel kohtumisel maavalitsuses. Absurdsust lisab olukorda veel see, et samas maavanemal lubati istungil tunnistajana üles astuda. 

Maavanem tunnistajana põhjendatud

«Üks, mis on veel huvitav, on see, et justiitsministeeriumil ja kaitseministeeriumil on «kogemata üks ja samad advokaadid,» lisas Sõnajalg, kelle hinnangul ei toeta see eriti nn võimude lahususe ideed. «Justiitsministeerium ei vaja advokaate, justiitsministeeriumi ametnikud ja juristid peaksid olema piisavalt pädevad. Ja kui nad ise ei orienteeru õiguses, siis on kurb küll,» leiab ettevõtja.

Postimehe käsutuses on ka justiitsministeeriumi ja kaitseministeeriumi ühised põhjendused, miks nad taotlevad Andres Sõnajala ja Harry Raudvere eemaldamist tunnistajatena. 

Esimesena ütleb riik neid esindavate LINKLaw advokaatide Reesa Paatsi ja Veiko Viisilehe kaudu, et Aidu Tuulepark OÜ taotlused tunnistajate ärakuulamise osas tuleb jätta rahuldamata, sest need on esitatud menetlustähtaegu rikkudes. Ka leiab riik, et ettevõtjatel puudusid kohased põhjendused hilinemise kohta. «Ilmselgelt venitavad need taotlused menetlust veelgi,» on riik veendunud.

Sisulisema poole pealt põhjendavad justiits- ja kaitseministeeriumi advokaadid Sõnajalgade tunnistajate mitte ära kuulamist sellega, et tunnistajate ärakuulamist puudutavad taotlused on sisu poolest alusetud ja põhjendamata. Ka ütlevad nad Andres Sõnajala osas, et «teatud reservatsioonidega oleks tegemist nn vaenuliku ja asja lahendist huvitatud tunnistaja ülekuulamisega.»

Ühtlasi märgivad nad ka, miks maavanem on tunnistajana põhjendatud. «Andres Sõnajalg'i positsioon ei ole kuidagi võrreldav endise maavanema ega tema asetäitjaga. Kolmas isik on ise juba taotlenud mitme tunnistaja ülekuulamist samade asjaoludega seoses ning kohus on tema taotlused ka rahuldanud, sh on kolmas isik ise ühest tunnistajast loobunud,» ütlevad justiits- ja kaitseministeeriumi esindajad.

Lähevad siiski kohale

Andres Sõnajala sõnul on aga tegemist otsitud põhjustega. «Need vastuväite põhjused, mis nad seal toovad, on otsitud, täiesti pastakast välja imetud. Sellisel viisil kohtupidamist ei tohi pidada,» on ettevõtja veendunud. 

Mis puudutab aga osade dokumentide hilinemist, siis tema sõnul on see täiesti tavaline praktika, et kui keegi on mingid avaldused esitanud, saab ka pärast seda seisukohti esitada.Näiteks, kui keegi esitab üheks kuupäevaks tunnistajate taotluse, siis on raske teisel poolel samaks kuupäevaks sama asja taotleda, kui nad saavad sellest alles dokumentide esitamise kuupäeval teada.

«Kolme tunni pärast algab kohus ja me ei tea, kas meid lubatakse tunnistajaks või mitte. Kohtunik ei ole veel otsust teinud, kas lubab või ei luba,» võtab Sõnajalg tänase olukorra kokku. Hoolimata väljavaatest, et teda tunnistajapinki ei lasta, ütles ettevõtja, et nad lähevad vend Oleg Sõnajala ja tunnistajaks kutsutud Harry Raudverega siiski kella 13ks Jõhvi kohtumajasse kohale. «Siis saab näha, kas visatakse saalist välja või mis siis tehakse.»

Sisulisse arutellu tema sõnul tänasel kohtuistungil ei laskuta. «See on juba tõestatud, et Eleoni tuulikute mõju on nendele [kaitseministeeriumi] radaritele, kui neil, mida kaitseministeerium kooskõlastas,» märkis Andres Sõnajalg, viidates veel teistelegi vaidlusalustele teemadele, mis ettevõtjatel riigiga hetkel üleval on.

Ka peab ta kaitseministeeriumi suhtumist Ida-Virumaal tuuleparke arendada soovivate tuuleenergia ettevõtjate vastu arusaamatuks. «Ta käitub jõuministeeriumina. Ta käitub nagu tankid oleks kodanike vastu pööratud. See on igal sammul läbiv joon,» leiab Sõnajalg, viidates piirangutele, mis teevad kaitseministeeriumi radarite tõttu tuuleparkide arendamise selles Eesti osas praktiliselt võimatuks.

Kaitseministeeriumist öeldi Postimehele, et kuna tegemist on veel käimasoleva kohtumenetlusega, siis ei ole neil võimalik ei juhtumit ennast ega selle käigus esitatud argumente kommenteerida.

Täpselt sama vastuse andis ka justiitsministeeriumi pressiosakond.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles