Peeter Koppel: Prisma samm tuli halval ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitu hakkab vähem olema kui sööjaid
Toitu hakkab vähem olema kui sööjaid Foto: SCANPIX

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul on Prisma samm halvasti ajastatud-hinnad fikseeriti siis, kui toidutoorme hinnad on languses.

Kuigi Koppeli kinnitusel ei saa välistada, et toidutoormete praeguse hinnalanguse puhul on tegemist lihtsalt väikese peatusega pikemaajalises tõusutrendis.

Seda enam, et toiduainete hinnad on langenud ühel ajal teiste toormetega. «Siit võiks juba järeldada, et tegemist ei ole toidutoormete jaoks spetsiifilistel põhjustel toimunud langusega - seega pole välistatud ka olukorra kiire muutumine,» kommenteeris Koppel.

Koppeli sõnul peab arvestama sellega, et maailma rahvastiku kasvutempo on kiirem põllumajanduse efektiivsuse kasvust, mis on globaalselt  toppama jäänud.

«Lisame siia selle, et oma mõju avaldab pikemas perspektiivis pingelisele olukorrale ka keskklassi kasv arenevates riikides, kes soovib senisega võrreldes nii vaheldust kui luksust. «Nali» peitub siinkohal selles, et ainuüksi näiteks Hiinas kasvab teravilja tarbimine iga viie aastaga sama palju, kui näiteks Kanada igal aastal toota suudab. Seega - kust võtta iga viie aasta tagant uus Kanada?»

Lisaks on tema sõnul probleeme vee ja kliimaga. Seega hakkab toitu vähem olema kui sööjaid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles