Koostööpartnerid hülgavad USA suurima tulirelvade lobisti

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastaja igaastasel NRA konventsioonil.
Külastaja igaastasel NRA konventsioonil. Foto: KAREN BLEIER/AFP

USA poliitikas ülmalt mõjuvõimas Riiklik Tulirelvade Assotsiatsioon (NRA) on kaotanud pärast hiljutist Florida koolitulistamist terve hulga suurettevõtetest koostööpartnereid, kes kardavad tarbijate boikotti.

Koostööpartnerid hakkasid mittetulunduslikku relvaorganisatsiooni hülgama pärast seda, kui NRA juht Wayne LaPierre teatas avalikult, et demokraadid ja meedia kasutavad 17 hukkunuga lõppenud Florida koolitulistamist nende vastu ära, et piirata jumala poolt antud relva kandmise õigusi. 

LaPierre nimetas relvakäitluse piiramist nõudvaid inimesi «Euroopa-stiilis sotsialistideks», kes tahavad piirata inimeste vabadust ja neid kontrollida. Piirangute asemel leidis LaPierre hoopis, et USA õpetajad tuleks relvastada. Selle ettepanekuga nõustus ka president Donald Trump, vaatamata sellele, et USA Õpetajate Assotsatsioon on ideele tugevalt vastu.

Pärast tulistamist on hakanud paljud aktivistid õhutama sotsiaalmeedias boikotti nende ettevõtete vastu, kes pakuvad NRA liikmetele mitmesuguseid soodustusi. Twitteris on juba liikvel trendiv hashtag #BoycottNRA ja see on mitmetele firmadele hirmu nahka löönud.

Koostöö NRA'ga on nüüdseks hüljanud enam kui kuus ettevõtet, kelle hulka kuuluvad muuhulgas näiteks pank First National Bank of Omaha ja USA kohalik autolaenutushiiglane Enterprise Holdings. Lisaks neile on NRA-le mitmesuguste soodustuste tegemise lõpetanud ka MetLife kindlustus, Avis Budget Group, turvafirma Simplisafe ja turvafirma Symantec Corp.

Ligemale viie miljoni liikmega NRA ei ole siiani boikotti kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles