GRAAFIK: eestlased vihuvad aasta peale soomlastest ühe kuu jagu rohkem tööd teha (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinalised
Heinalised Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kui hiljuti kirjutas Postimees, et soomlaste keskmine palk oli 2016. aastal 3363 eurot kuus, samal ajal, kui Eesti keskmine palk oli samal aastal kolm korda väiksem (1046 eurot), siis OECD 2016. aasta töötundide statistikast selgub, et lisaks sellele rügab eestlane aasta peale ka kuu aja jagu rohkem tööd teha.

OECD 2016. aasta statistika järgi töötavad eestlased 1855 tundi aastas, mis teeb keskmiselt kaheksatunnise tööpäeva. Leedukad ja lätlased töötavad eestlastest vaid napilt rohkem, leedukate keskmine töötundide arv aasta peale on 1885 tundi, lätlastel natuke enam ehk 1910 tundi.

Eestlaste keskmine töötundide arv aastas aga ületab 202 tunni võrra soomlaste oma, kes töötavad aasta peale 1653 töötundi ehk kellel on praktiliselt seitsmetunnised tööpäevad. See tähendab, et eestlased teevad aasta peale natuke rohkem kui ühe kuu jagu rohkem töötunde kui põhjanaabrid.

Samas rügavad vähemalt töötundide järgi eestlastest rohkem tööd teha kreeklased, kes töötavad aastas 2035 tundi ehk ligikaudu üheksa tundi päevas, aga ka poolakad, kes töötavad aastas 1928 töötundi ehk umbes kaheksa ja pool tundi päevas ning venelased, kes töötavad aastas 1974 ehk natuke üle kaheksa ja poole tunni päevas.

Kõige paremini elavad Skandinaavia ja Beneluxi maade elanikud, kus keskmine töötundide arv jääb 1400-1500 töötunni vahele aastas ehk praktiliselt teevad nad ainult kuus tundi päevas tööd. Kõige väiksema aastase töötundide arvuga (1363 tundi) on OECD riikidest Saksamaa, kus päevane töötundide arv jääb isegi alla kuue tunni.

Kõige pikemad tööpäevad on aga Mehhikos, kus aastane töötundide arv on 2255 ehk peaaegu kümme tundi päevas. Järgnevad Costa Rica 2212 ja Lõuna-Korea 2069 töötunniga aastas ehk 9,5-tunniste ja üheksatunniste tööpäevadega.

Eesti keskmine aastane töötundide arv on veidi kõrgem kui OECD keskmine, mis oli 2016. aastal 1763 tundi ehk 7,5 tundi päevas.

Vaata lähemalt juuresolevalt graafikult!

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles