EAS taotleb neile miljoni võlgu oleva ettevõtte pankrotti (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi kontori
EASi kontori Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) taotleb Tartu maakohtus teadusarendusettevõtte Nordbiochem OÜ pankroti väljakuulutamist, kuna viimane pole sihtasutusele tagasi maksnud ligi ühe miljoni euro väärtuses toetusi.

«Nõude aluseks on EAS-i 2011. aasta ja 2014. aasta otsused, millega esimesel juhul nõuti Nordbiochem OÜ-lt tagasi projekti raames välja makstud toetus summas 154 720  eurot ja teisel juhul summas 896 079  eurot. Toetuse tagasinõudmise otsused tehti seoses sellega, et toetuse saaja poolt läbi viidud projekti eesmärgid jäid tervikuna saavutamata,» ütles EAS-i pressiesindaja Mariann Sudakov BNS-ile.

Ta selgitas, et kuna Nordbiochem OÜ ei ole tasunud EAS-i otsustest tulenevaid nõudeid - sealhulgas ei ole Nordbiochem OÜ suhtes läbiviidavas täitemenetluses õnnestunud võlgnevust sisse nõuda -, pöörduski EAS avaldusega kohtusse Nordbiochem OÜ pankroti väljakuulutamiseks.

Tallinna ringkonnakohus otsutas 2016. aasta novembris, et Nordbiochem peab EAS-ile tagasi maksma 900 000 eurot. Antud otsus jõustus lõplikult 2017. aastal, mil riigikohus jättis Nordbiochemi kaebuse menetlusse võtmata.

Nordbiochem OÜ sai EAS-ilt toetust majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse alusel projektile «Piimhappe kõrgmolekulaarse polümeeri tootmistehnoloogia arendamine» rakendusuuringu teostamiseks summas 1,2 miljonit eurot.

Kuna toetuse saaja ei täitnud projektis toodud eesmärke, tegi EAS toetuse saaja suhtes 2014. aasta 1. augustil otsuse, millega tunnistas toetuse rahuldamise otsuse kehtetuks ning nõudis tagasi osa toetusest summas ligi 900 000 eurot.

Nordbiochemi projektis osales alltöövõtjana uuringutes Venemaa ettevõte Invivo, mis hiljem väitis, et on neil tehtud töö eest siiani 570 000 eurot saamata. Nordbiochemi juhtis tehingute ajal Andres Rannamäe, kes sai 2014. aasta alguses EAS-i juhiks, kuid juhtunu tõttu kutsus EAS-i nõukogu ta vahetult peale seda ametist tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles