Šokolaadisõbrad võivad kergemalt hingata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaooad.
Kakaooad. Foto: SCANPIX.

USA suurfirma Cargill alustas taas kakaoubadega kaubitsemist Elevandiluurannikul – selge märk sellest, et sealne kakaotööstus hakkab halvatusest toibuma.


Elevandiluurannikult tuleb 40 protsenti kakaost maailmas. Jaanuaris jäi eksport aga toppama, kuna riik sattus presidendivalimiste kiiluvees kodusõtta.

Kuna endine president Laurent Gbagbo aga aprillis kinni võeti, tühistas Euroopa Liit oma sanktsioonid ning Elevandiluuranniku sadamad on taas avatud.

Vahepeal paistis, et Elevandiluuranniku eksport peatub pikemaks ajaks. Seetõttu sooritas kakaoubade (millest teadupärast tehakse šokolaadi) hind novembrist märtsini 35-protsendise hüppe.

Kui tõsiasi, et eksport mingil hetkel siiski jätkub, hakkas saama üha ilmsemaks, libisesid ka hinnad tasapisi allapoole.

Alates märtsi algusest on kakaofutuuride hind kukkunud 22 protsendi jagu. Kui märtsikuine hinnarekord oli 2425 naela tonnist, siis eilseks oli hinnatase juba 1880 naela tonnist.

Ja nii odav pole kakao olnud alates 2009. aasta augustist.

Olukorras, kus Elevandiluuranniku pangad taas uksi avavad, käivitub tasapisi ka teiste kakaokaupmeeste töö.

Rabobanki toormeanalüütik Londonis Keith Flury ütles: «Terve hulk ube on juba mõne laeva pardal ja teel üle mere.»

Lääne-Aafrika kakaosaagid on tänavu olnud kopsakad. Kuna ka olukord Elevandiluurannikul on normaliseerunud suhteliselt kiires tempos, on põhjust eeldada, et hinnad surutakse eelolevatel kuudel alla.

Flury hoiatas samas, et kuna vägivallalaine on takistanud hädavajalikke investeeringuid istandustesse, võib pakkumine järgmisel hooajal taas napiks kujuneda.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles