Maavärin maksis Jaapani firmadele 25 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) peakontor.
Tokyo Electric Power Co (TEPCO) peakontor. Foto: SCANPIX

11. märtsi maavärin ja tsunami tekitasid Jaapani firmadele 25 miljardi dollari väärtuses kahju ja seadsid mitmed neist olukorda, kus alanud majandusaasta jaoks prognoose teha ei julgetagi.

Katastroof purustas tehaseid ja infrastruktuuri piki riigi kirdepiiri, põhjustades komponentide nappuse mitmes tööstusharus ning peatades autode ja elektroonika tootmise ka kaugel õnnetuspiirkonnast.

Ärilehe Nikkei andmetel, mis arvutas maavärina ja tsunami kahjustused välja 1400 börsiettevõtte raportite alusel, on enam kui 20 firmat loobunud 1. aprillil alanud majandusaastaks prognoose esitamast.

Viimaste hulgas on ka sellised tuntud firmad nagu Hitachi, Panasonic ja Toyota, lisaks mitmed terasetootjad, lennufirmad ja raudtee-ettevõtted.

Kuigi katastroof on varjutanud ka tarbijanõudluse väljavaadet, tekitavad kõige suuremat ebakindlust siiski tarneprobleemid.

Nii näiteks jäi Toyotal pärast õnnetust vajaka umbes 500 võtmelise tähtsusega komponendist. Tänaseks on see number kärbitud 30 peale, kuid autotootja usub, et normaalsed tootmistasemed saavutatakse alles aasta lõpuks.

Toyota tänavuse avakvartali netokasum kukkus aastatagusega kõrvutades 77 protsenti.

Kõige suurma kvartalikahjumi – 126 miljardit jeeni – kandis ette naftafirma JX Holdings, mille rafineerimistehas Sendai linna lähistel õhku lendas.

Nädalaid suletud olnud Tokyo Disneylandi operaator Oriental Land kandis erakorraliste kaotuste lahtrisse 9,7 miljardit jeeni.

Analüütikute sõnutsi kujutavad endast käesoleval aastal täiendavat ohtu veel tugev jeen ja kõrged naftahinnad.

Nomura analüütiku Takashi Ito hinnangul kukuvad Jaapani ettevõtete jooksvad maksueelsed netotulud kokku 5-10 protsenti.

Jaapani pangad seisavad silmitsi olukorraga, kus neid võidakse sundida loobuma osadest tuumajaamadega hädas olevale energiafirmale Tepcole antud laenudest. See omakorda on vallandanud pankade aktsiade müügi laine ja seadnud küsimärgi alla nende tulevikuväljavaated.

Reitinguagentuur Moody’s hoiatas eile, et laenude kustutamine «tähendaks sisuliselt Tepco maksejõuetust» ja et kõnealune summa ulatuks ümmarguselt 2000 miljardi jeenini. See aga tooks kaasa Jaapani pankade ja kindlustusettevõtete reitingute langetused, ütles Moody’s.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles