Eesti tulumaksupoliitika pärsib metsade majandamist

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Metsanädala raames 23. oktoobril Salme Kultuurikeskuses toimunud konverentsi «Sihid ja piirid erametsanduses» ettekannetest võis tõdeda, et metsandussektori olukorra parandamiseks on vaja vähendada metsasaaduste müügilt makstavat tulumaksu.


Eesti valitsus peaks metsandusse suhtuma samasuguse tähelepanelikkusega, nagu Soome ütles MTÜ Eesti Erametsaliit juhatuse liige Ülle Läll.

«Soome endine peaminister Esko Aho, kes juhib sealset innovatsioonifondi, kutsus kokku autoriteetse komisjoni, kes analüüsis kiiresti puiduturul toimuvaid muutusi ja tegi valitsusele ettepaneku vähendada metsaomanike tulumaksukoormust selleks, et suurendada metsatööstusele vajaliku toorme pakkumist. Soome valitsus võttiski komisjoni ettepanekuid kuulda,» sõnas Läll.

Läti valitsus on viimasel kolmel aastal loobunud tulumaksu nõudmisest metsaomanikelt. Hiljuti teatas Soome valitsus metsaomanike tulumaksu vähendamisest kolmeks aastaks 50 protsendi võrra, millega loodetakse täiendavalt saada turule 10-15 miljonit tihumeetrit kodumaist puitu.

MTÜ Eesti Erametsaliit teeb Vabariigi Valitsusele ettepaneku moodustada ajutine komisjon, kes koostaks ettepanekud metsandussektori arendamiseks.

Raiutava puidukoguse suurendamisel 10 protsendi võrra tekib täiendav maksutulu, mis korvab kogu senise maksutulu, mis saadakse maksudena metsaomanikelt.

1 miljon tihumeetrit kodumaist puitu, võrreldes imporditavaga, annab 313 miljonit krooni täiendavat maksutulu ja 940 miljonit krooni SKP-sse.

Metsaomanikke koondav ja esindav MTÜ Eesti Erametsaliit toetab Euroopale ja Põhjalale omast metsanduspoliitikat, mis tagab metsa säästliku ja jätkusuutliku arengu, kus valitseb tasakaal omaniku õiguste ja kohustuste vahel, ning arvestab erinevate osapoolte, sealhulgas avalikkuse huve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles