Elamumessi kruntide pärast rebimist ei käi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja valminud esimene messimaja on müügis 360 000 euroga.
Äsja valminud esimene messimaja on müügis 360 000 euroga. Foto: Mihkel Maripuu

Möödunud kevadel pakuti kriisiaega arvestades välja üsna julge idee: korraldada Eestis Soome eeskujul elamumess ehk ehitada messi tarbeks valmis terve küla.


Praeguseks on korraldajatel kokkulepe nelja arendajaga, enamik messikrunte aga vabad. Kokku on Jõelähtme golfiküla territooriumil messiks eraldatud 12 krunti. Maju on valminud üks, neljal krundil on arendaja olemas ning ülejäänud seitse maalappi ootavad huvilisi.

Messi üldjuht Jaan Kurm rääkis, et esialgsete plaanide järgi oleks mess pidanud toimuma juba sel suvel, kuid kuna Eestis ei leidunud piisavalt palju asjast huvitatud arendajaid, lükkus üritus aasta võrra edasi. Praeguse kava järgi peaks elamumess toimuma 2012. aasta suvel.

Tõehetk saabub aga tänavu 20. augustil. «Selleks ajaks peavad kokkulepped tehtud olema, et maja tehakse valmis,» lausus Kurm. Kui käed lüüakse vähemalt kaheksa arendajaga, läheb korraldamine edasi.

Algul otsiti messile arendajaid Eestist, nüüd püütakse leida kontakte ka Soome, Rootsi ja Saksamaa firmadega. Elamumessi teemaks on energiatõhusus ja kõik ehitatavad majad peavad vastama teatud tingimustele. Näiteks ei tohi küttekulu ületada 30 kilovatt-tundi ruutmeetri kohta aastas.

Jõelähtme golfiküla asub pealinna lähedal kaunis mereäärses paigas. «Maa hind on seal üle keskmise, aga maaomaniku poolt on messimajade ehitajatele tehtud 20-protsendiline soodustus,» ütles Kurm. «Pealegi on võimalik maksta pool summast enne ehitust ja pool pärast messi.»

Majade lõpphinnad jäävad Kurmi prognoosi järgi 320 000 euro kanti. Äsja valminud esimene messimaja on müügis 360 000 euroga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles