Sirje Niitra: kui arst käsib passi vaadata

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra.
Sirje Niitra. Foto: Peeter Langovits

Teatud vanusest alates pole enam mõtet arsti juurde minna, sest kõigi hädade puhul on tohtritel vastus varnast võtta – ealised muutused ja vanusest tingitud kulumine.


Selline arvamus on üsna levinud juba üle 50-aastaste inimeste hulgas. Tõepoolest on paljud haigused kas otse või kaudselt tingitud organismi vananemisest. Aga kas see annab õiguse inimeseste vaevustesse ükskõikselt või lausa üleolevalt suhtuda?

«Arst käskis mul passi vaadata ja saatis tulema,» kurtis 80-aastane vanatädi nõutult. Olen kuulnud, et ta pole sugugi erand. Ega inimest muidugi nooremaks tee, aga teda tuleks turgutada nii palju kui võimalik ja aidata nii kaua, kuni eluvaim sees püsib. Kui terveks ei saa teha, siis saab valusid ja muid vaevusi vähendada alati.

On väga häid tohtreid, kes nii teevadki, suhtudes ka kõrges vanuses patsientidesse hoolivalt ja lugupidamisega. Ja neile on eakad lõpmata tänulikud. Üks Pärnus elab memm rääkis, et viib perearstile alati lilleoksa, sest «ta on nii tore ja abivalmis».

Päris kalleid operatsioone tehakse ka üsna vanadele ja see on normaalne. Inimestelt ei tohi ära võtta sageli veel ainsat, mis neile jäänud on – lootust. Ja uskuge, kallid tohtrid, oma vanust teab enamik isegi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles