Ootamatu pööre: Rakvere lihatööstus astus sammu streikijatele lähemale (4)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere mikrofonide ees.
HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere mikrofonide ees. Foto: Meelis Meilbaum

Kui hommikul jõudis meediasse väide, et Rakvere lihatööstus ähvardab 6. veebruarist streikima hakkavaid töötajaid, siis nüüd teatas ametiühing, et HKScan Estonia juhtkond nõustus täna ettepanekuga palgaläbirääkimiste jätkamiseks. 

Kohtumine, kus ettevõtte juhtkond ja Rakvere lihakombinaadi töötajaid esindav ametiühing arutavad töötajate palganõuet ja tuleva streigi tehnilisi küsimusi, leiab aset 1. veebruaril kell 11.

Uudis läbirääkimiste taastamisest tuleb üsna suure üllatusena, sest veel hommikul väitis Rakvere lihatööstuse töölisi esindav Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit, et tööandja on hakanud streigi vältimiseks oma töötajaid ähvardama vallandamise, musta nimekirja panemise ja «elu keeruliseks tegemisega» juhul, kui nad peaksid streigist osa võtma.

Lihakombinaadi juht Anne Mere eitas süüdistusi, öeldes, et tööandja peab kinni kõikidest seadustest ja reeglitest ning taunib täielikult igasugust ähvardamist. «On aru saadav, et tegemist on emotsionaalse teemaga, kuid kinnitan, et ettevõte ei tolereeri mingil juhul sellist käitumist,» ütles Mere, kinnitades, et ettevõte ei seisa vastu töötajate soovile moodustada ametiühingut.

Ähvardused on tulnud osakondade juhtidelt

Ametiühingute Keskliidu organisatsioonisekretäri Artjom Arhangelski sõnul on läbirääkimiste pidamine streigi ajal tavaline praktika ning üks ei välista teist.

«Nagu ka varem öelnud oleme, soovivad töötajad tööandjaga kokkuleppele jõuda. Kuni kokkulepet pole sündinud, on ka streik jätkuvalt jõus,» sõnas ta. 

Ka soovib ametiühing läbirääkimistel saavutada kokkulepped streigi tehniliste detailide üle, et tagada streigi ohtutu kulg. Seadus paneb pooltele kohustuse koostööks ettevõtte vara säilimise ja ohutuse tagamisel. «Samuti loodame kokku leppida, kus streikivad töötajad streigi ajal asuvad,» ütles Arhangelski.

Ühtlasi selgitas Arhangelski, et ametiühing sai teate selle kohta, et tööandja on valmis taastama läbirääkimisi, täna öösel, natuke aega pärast seda, kui sai välja saadetud pressiteade streikima hakkavate töötajate ähvardamisest. «Mis puudutab ähvardamisi, siis see oli eilse seisuga,» põhjendas ametiühingu esindaja.

Ettevõtte sõnul saatsid nad aga läbirääkimiste taastamise e-maili IMTAL-ile juba neljapäeval tööpäeva lõpus, kell 16.47, millele järgnes siis öösel kell 3.01 ametiühingu teade meediale, et tööandja on asunud Rakvere lihatööstuse töötajaid ähvardama. 

«Meieni jõudsid vihjed, et toimub töötajate ähvardamine ja vastavalt sellele me siis reageerisimegi,» rääkis Arhangelski. Ta kinnitas, et ametiühing ei ole neid asju kuskilt taevast võtnud. «Nii palju kui vihjetest tuli, on keskastmejuhtide poolt olnud selliseid vestlused, mida on inimesed tõlgendanud kui ähvardamist.»

Ootavad 1. veebruari kohtumist

Miks aga keskastmejuhid midagi sellist tegema peaksid, ei osanud Arhangelski pakkuda. Küll aga tunnustas ta ettevõtte juhti Anne Meret tema avaliku pöördumise eest, kus ta kinnitas, et ettevõte ei tolereeri sellist käitumist.

«Me oleme väga tänulikud selle eest, et ta mõistab meid ja leiab, et see ei ole õige.» Ühtlasi kinnitas Arhangelski, et ametiühing soovib kindlalt 1. veebruaril HKScani juhtkonnaga kohtuda ja taastada läbirääkimised.

Postimehele teadaolevalt on meeleolu Rakvere lihatööstuses hetkel rahulik. Töötajate sõnul võib see aga muutuda järgmisel nädalal, kui streigikuupäev ja selleks valmistumine lähemale tulevad.

Vastavalt AS HKScan Estoniale saadetud streigiteatele nõuavad Rakvere Lihakombinaadi töötajad tapamaja töötajate põhipalga tõstmist 16 protsendi võrra alates 1. veebruarist 2018 ja lisaks 16-protsendilist põhipalga tõstmist 1. juulist 2018. Lisaks nõutakse, et tulemuspalga arvestamist ei muudeta.

Koguvad streigifondi annetusi

Kuivõrd 6. veebruaril alguse saav streik hõlmab lisaks tapaliini töölistele ka teiste lihakombinaadi osakondade töötajaid ja on tähtajatu, on ametiühing moodustanud töötajate toetamiseks streigifondi, kuhu kutsuvad ka inimesi streikijate toetuseks annetusi tegema. Streigi ajal töötajad HKScanilt palka ei saa.

Arveldusarve number on EE162200221068524734 ning konto haldaja on Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit.

Mullu oktoobris alguse saanud palgaläbirääkimised jooksid ummikusse, kuna tööandja ei nõustunud töötajatele tegema ühtegi konkreetset palgapakkumist ka pärast riikliku lepitaja Meelis Virkebau sekkumist töövaidlusse.

HKScan Estonias on kokku ligi 1130 töötajat. Neist 785 töötab Rakvere lihatööstuses ja 240 inimest Tabasalu lihatööstuses. Ülejäänud töötavad Talleggi linnukasvatuses.

Töötüli kronoloogia

17. oktoobril 2017 alustasid HKScani Rakvere lihatööstuse tapamaja 27 töötajat tööseisakut, et palka juurde nõuda. HKScan pidas tööseisakut ebaseaduslikuks, leides, et see on vastuolus töölepingu seadusega, samuti pole ettevõttes ametiühingut.

18. oktoobril teatas ettevõte, et streik on lõppenud. Vallandati kolm streigi organiseerinud töötajat. HKScan Estonia juht Anne Mere lubas, et nad alustavad läbirääkimisi töötingimuste ja palga üle.

19. oktoobril pöördusid tapamaja töötajad töötüli lahendamiseks riikliku lepitaja poole. Samal ajal asutasid lihakombinaadi streikinud töötajad ametiühingu, mille liikmete arv oli 24. oktoobriks kasvanud 30ni.

26. oktoobril ütles Anne Mere, et ettevõte peab parandama kommunikatsiooni ja põhjendama rohkem oma otsuseid. «Oleme ise teinud järeldusi, et töötajatega tuleb rohkem suhelda, tuleb rääkida otsustest ja rääkida, kuidas äril üldse läheb. Seletama, mida me saame ja mida ei saa teha,» ütles Mere BNSile.

6. novembril toimus ametiühingu esindajate ja juhtkonna kohtumine, kus loodeti palgas kokkuleppele jõuda. Seda ei juhtunud.

17. novembril kohtub tüli osapooltega riiklik lepitaja Meelis Virkebau.

14. detsembril lõpetab Virkebau pärast kolme kohtumist osapooltega lepitusmenetluse Rakvere lihakombinaadis. Kokkulepet ei sündinud.

19. jaanuar 2018 saadab Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit (IMTAL) Rakvere Lihakombinaadile streigiteate, mille järgi algab kombinaadi töötajate streik 6. veebruaril kell 7.30 ja kestab tähtajatult.

26. jaanuari varahommikul teatab IMTAL, et tööandja on asunud streikida plaanivaid töötajaid ähvardama, HKScan eitas seda. Pool päeva hiljem teatab ametiühing, et tööandja taastas palgaläbirääkimised.

Allikas: PM

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles