Kolme lapse emale keskmise palga tagamine vajab rakenduses läbimõtlemist (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Kolme või enama lapse emale keskmise palga maksmine võib saata laste saamist julgustava sõnumi. Samuti aitaks perede jõustamine järele Eestit Euroopas, kus erinevate riikide võrdluses oleme peretoetuste rahalises mõõtmes mahajääjate hulgas.

Tartu ülikooli  sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika vanemteadur Mare Ainsaar leiab, et ideoloogiliselt on meestearsti Margus Punabi mõte hea, sest lapsevanemad teevadki riigile kasulikku tööd ja peaksid olema keskmiselt tasustatud, vahendab ERRi uudisteportaal.

Keerulisemaks läheb aga selle idee rakendamine. Ainsaar küsib siinkohal juurde, et oluline on küsida kui kaua seda palka makstaks ja millistel tingimustel? Kas keskmist palka võiks saada vaid lapsehoolduspuhkuse ajal, või kuni lapse 18. sünnipäevani, või ka sealt edasi?

Pikaajaliselt keskmise palga maksmine eeldaks riigieelarves sotsiaalvaldkonna eelarverea olulist suurendamist, kuivõrd praeguse vanemahüvitise puhul moodustab see sotsiaaltoetustest lõviosa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles