Eesti töötav pensionär on Euroopa võrdluses soositavate ringis (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ligikaudu 370 000 pensionärist võidavad maksumuutuste käigus rahaliselt enam kui 90 protsenti. Samas jõukamatele tähendab see kuni 83eurost kaotust.
Eesti ligikaudu 370 000 pensionärist võidavad maksumuutuste käigus rahaliselt enam kui 90 protsenti. Samas jõukamatele tähendab see kuni 83eurost kaotust. Foto: Caro / Ramesh Amruth/Caro / Ramesh Amruth

Kahes Euroopa riigis ei maksta töötavale pensionärile samal ajal pensionit ning kuus riiki piiravad vanaduspensioni saamist töötamise korral. Eesti on nende riikide seas, kus pole vanaduspensionieas töötasu ja pensioni üheaegne saamine piiratud.

Hispaanias ja Sloveenias, kus ilm soe ja võib tunduda mõnus pensionipõlve veeta, on pensioniga näiteks sarnane lugu nagu meil vanemahüvitisega: pensionit ei saa, kui inimene teenib sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu, vahendab ERRi uudisteportaal.

Kreekas näiteks saab olla pensionär ka alla 55-aastasena, kuid juhul, kui inimene peaks saama töö eest tasu, peatatakse pension kuni 55-aastaseks saamiseni. Kui aga üle 55-aastane pensionär peaks saama palka rohkem kui 743 eurot, vähendatakse 734 eurot ületavat osa 70 protsenti.

Kui aga tahta olla töötav pensionär ehk saada korraga pensionit ja töötasu, on üheksa parimat ELi ja EFTA riiki järgmised: Austria, Bulgaaria, Itaalia, Iirimaa, Leedu, Portugal, Suurbritannia, Norra ja Šveits.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles