Taani tõrgub Barroso sõna kuulamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.
Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon on kuri Taani plaani peale piirikontrollid taas püsti panna ning ähvardab «astuda kõik vajalikud sammud» Euroopa Liidu vaba liikumise seaduse jõustamiseks.

Oma kirjas Taani peaministrile Lars Løkke Rasmussenile väljendab komisjoni president José Manuel Barroso «sügavaid kahtlusi» selle suhtes, kas Taani kava Rootsist ja Saksamaalt saabuvatele autodele karmimaid tollikontrolle rakendada on ikka legaalne.

Kärmelt kõlanud vastulause osutab diplomaatide sõnutsi sellele, et Brüssel on täis otsustavust talitseda liikmesriikide kalduvust taas piire püstitama hakata. Viimaseid motiveerib aga rahva mure migratsiooni pärast.

Taani plaan sündis laiapõhjalise poliitilise kokkuleppe raames valitsuse ja paremäärmusliku Taani Rahvapartei vahel.

Euroopa lepingute, nende hulgas 1995. aastal sõlmitud Schengeni leppe jõustajana ähvardab Euroopa Komisjon nüüd Taanit kohtuasjaga.

«See on põhimõtte küsimus. Liikmesriigid ei tohi ELi-siseselt süstemaatilist piirikontrolli rakendada, olgu siis tegemist inimeste või kaubaga,» ütles Barroso.

«Ma panen teile tungivalt südamele hoiduda antud küsimuses ühepoolsetest sammudest ning pidada enne uute meetmete rakendamist Euroopa Komisjoniga avatud dialoogi.»

Taani väidab, et ei ole ELi reegleid rikkunud ning kinnitab, et viib meetmed ellu Brüsseli protestimisele vaatamata.

«Meil tuleb komisjoniga jutuajamine, kuid kuna me oleme otsustanud rakendada neid meetmeid Schengeni reeglite valguses, ei tohiks minu meelest mingit probleemi olla,» ütles Financial Timesile Taani immigratsiooniminister Søren Pind.

Ta ütles, et piirikontrollid on mõeldud peamiselt Ida-Euroopa kuritegelike jõukude peatamiseks ega ole seotud ebaseaduslike immigrantide probleemiga, millega maadlevad Prantsusmaa ja Itaalia.

«Nüüd oleme me sattunud poliitilisse madinasse, kuna piirikontrollide teema on hetkel äärmiselt tundlik,» ütles Pind.

Taani väidab, et sihtotstarbeliste tollikontrollide plaan on sisuliselt sama, mida juba rakendab naaberriik Rootsi.

Ka Rootsi sammud langesid eile Euroopa Komisjoni kriitika alla. Samal ajal asus Rootsi rahandusminister Anders Borg taanlasi toetavale seiskukohale.

«See on hea, kui Taani tahab rakendada ennetavaid meetmeid, et Taani ja Rootsi vahel ei toimuks narkootikumide vedu, piiriülest kuritegevust, inimkaubandust ega midagi sellesarnast,» ütles Borg Rootsi uudisagentuurile TT.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles