Medvedev hoiatas kodusõja eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev.
Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

President Dmitri Medvedev hoiatas eile, et liiga suure võimu koondumise korral ühe mehe kätte võib Venemaad tabada kodusõda või stagnatsioon, lajatades sellisel looritatud viisil 2012. aasta valimiste kontekstis oma mentori ja rivaali Vladimir Putini pihta.

Nii teravalt, kuigi kaudselt, et ole Medvedev Venemaa autokraatlikku peaministrit seni veel salvanud.

Enne, kui käesolev aasta mööda saab, tuleb ülalmainitud meestel ära otsustada, kummast saab Kremli soosik 2012. aasta märtsiks määratud presidendivalimistel.

Putin pole oma plaane veel paljastanud, kuid Medvedev ei tee igatsusest teise valitsusaja järele mingit saladust.

Ametisolevat presidenti peetakse küll tandemi nõrgemaks lüliks, kuid eilsete Kostromas tehtud avalduste valguses üritab ta seda enda kasuks pöörata.

«Võimu ülemäärane kontsentratsioon on tõepoolest ohtlik asi: seda on siin maal mitu korda juhtunud ning tulemuseks on olnud kas stagnatsioon või kodusõda. Me ei tohi seda lubada,» ütles Medvedev, kui tal parlamentaarset demokraatiat kommenteerida paluti.

«Katsed ehitada võimustruktuure teatud isiku vajadusi silmas pidades on ohtlikud,» ütles president. «Kui see täna pahandust ei tekita, siis mitte liiga kauges tulevikus kindlasti – suuri probleeme meie maale ja inimestele.»

«Me peame selle peale mõtlema ja meenutama ajaloo õppetunde,» ütles Medvedev.

Viimase kuu jooksul on Medvedev oma presidendi-ambitsioone kujukamalt välja ütlema hakanud. Seda Putini ilmseks meelehärmiks. Sest nüüd räägitakse igal pool, et need kaks on tülis.

Märtsis noomis Medvedev Putinit viimase väljaütlemiste pärast Liibüa konflikti aadressil. Aprillis surus ta riikliku naftafirma Rosnefti nõukogu esimehe kohalt minema asepeaministri Igor Setšini, kes on Putini ustavamaid sõdureid.

12. aprillil tegi Medvedev aga Hiina riigitelevisiooni vahendusel seni julgeima avalduse: «Ma ei välista uueks ametiajaks kandideerimist. Mis veelgi enam, otsus tuleb teha üsna pea, kuna aega on jäänud vähem kui aasta.»

Putin näib üritavat Medvedevi nurki maha lihvida. Päev pärast mainitud avaldust teatas ta, et kandideerida võib siiski veel nii üks kui teine. Ning üldse olevat liiga vara valimiste teemal sõna võtta.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles