Arteri suur intervjuu! Kristel Kruustük: sul peab olema kihk maailmas midagi paremaks teha

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristel Kruustük oma kuueaastase hobuse Rockefelleriga Harjumaal Saue lähedal Rahula tallides. Rockefelleri hüüdnimi on Rocky. Tal on sünnipäev Kristeli abikaasa Markoga samal päeval.
Kristel Kruustük oma kuueaastase hobuse Rockefelleriga Harjumaal Saue lähedal Rahula tallides. Rockefelleri hüüdnimi on Rocky. Tal on sünnipäev Kristeli abikaasa Markoga samal päeval. Foto: Liis Treimann

Ta ei salga, et vankus alles poolteist aastat tagasi läbipõlemise veerel. Sest tal oli töö, töö ja ainult töö. Aga ta õppis enne, kui läbi põles: sai aru, et olgu su töised sihid kui kõrged tahes, elus tuleb aega leida ka muudeks asjadeks. Näiteks hobidele ja perele. Hobi tal nüüd on – abikaasa Marko kinkis pulmadeks hobuse –, varsti saab ka pere järelkasvu.

Ta vankus alles poolteist aastat tagasi läbipõlemise veerel. Oli töö, töö ja ainult töö. Aga ta õppis enne, kui läbi põles: sai aru, et olgu su töised sihid kui kõrged tahes, elus tuleb aega leida ka muudeks asjadeks. Kolm aastat tagasi sai ta esimese miljon dollarit. Tunamullu kuus ja veerand miljonit dollarit lisaks. Eesti äriajakirjandus kuulutas ta Eesti rikaste edetabeli noorimaks miljonäriks, kuid kadestamiseks pole põhjust.

 «Sorry,» ütleb Kruustük järgnevas usutluses Arterile, «aga mul ei ole kontol miljoneid.» See raha, mis investoritelt on tulnud, on tal läinud ettevõtte arendamiseks.

Tema ja abikaasa Marko rajatud ettevõttest, mis on saanud investoritelt kokku ligi seitse ja pool miljonit dollarit, pole enamik ilmselt kuulnudki. Selle nimi on Testlio. Testlio teeb seda, millele oma nime suurelt ja säravalt külge ei kleebi. Näiteks juhul kui teil nutitelefonis mõni äpp kokku jookseb, sest tarkvaras on mingi viga sees, on tõenäoline, et abikäe ulatab Kruustüki firma. Testlio, kui lihtsalt seletada, on üleilmne tarkvara testijate võrgustik, kes otsib mobiilirakenduste tarkvarast vigu, et tarkvaraarendajad saaks need ära parandada. Nende hulka, keda Testlio aitab, kuuluvad tehnoloogiagigant Microsoft, e-kirjasüsteem Outlook, korvpalli profiliiga NBA, sõidujagamisteenust pakkuv Lyft, hotellide broneeringu firma Hotels.com jpt.

"Jah, olen kohanud ka startupper’eid, kelle esimene motivatsioon on raha. Aga fakt on see, et sa ei jõua ühtegi ettevõtet niimoodi üles ehitada, kui oled ainult raha peal väljas. Mõelge, kuidas näiteks Walt Disney või TransferWise’i mehed ehitasid oma ettevõtet – neil oli puhas kirg, nagu oli ka mul. Mul tekkis testimismaailmas nii suur frustratsioon, et tahtsin teha ükskõik mida, et probleemid ära lahendada. Jah, ma nägin ka lillelist poolt – et mul on idee, mida kellelgi pole varem olnud, ja kindlasti tuleb nüüd suur edu –, aga tegelikkus on see, et pead väga palju tööd tegema, et su ettevõte kusagile jõuaks."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles