Forbesi blogi: Kriisist väljatulekuks peaks kopeerima Balti riike

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniel J. Mitchell.
Daniel J. Mitchell. Foto: Cato Instituut

Ameerika poliitikud peaksid kriisist väljatulekuks jäljendama Eestit, Lätit ja Leedut ning riigi kulusid reaalselt kärpima, kirjutab majandusteadlane Daniel J. Mitchell Forbesis.

Mitchell märgib, et president Barack Obama eelarve lubab kulusid igal aastal kasvatada 4,7 protsenti ehk enam kui kaks korda rohkem kui oodatav inflatsioon.

Eesti, Läti ja Leedu finantsmurede põhjustajaks oli sarnaselt USAle liigse kulutamise ning kukkuvate kinnisvarahindade vallapäästetud majanduslanguse kombinatsioon. Kuid vastupidiselt USAle ei järginud Balti riigid keinistlikku defitsiidi suurendamise poliitikat, vaid otsustasid kuulda võtta Dan Hannani sõnu, kes on tõdenud, et majanduslangusest ei saa end kulutamisega välja tuua ning võlakoormast pole võimalik laenudega vabaneda.

Nii kärpisid Balti riigid kulusid. Ja seda mitte Washingtoni moel, kus poliitikud saavad oma kulusid suurendada ja seda nimetatakse kärpimiseks, sest kulud oleksid võinud tõusta veelgi rohkem, märgib Mitchell. Balti riikide kärped olid reaalsed ning seda mitte ühel aastal, vaid nii 2009. kui 2010. aastal.

Mitchell märgib, et finantspiirangud on kolmele Balti riigile olnud väga edukad ning pärast sügavat majanduslangust on tagasi kasvu jõutud ning hämmastavalt on Eesti isegi eelarve ülejäägis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles