Lätlased kordasid oma soovi ehitada LNG-terminal Riiga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on l Itaalia rannikul Aadria mere ääres avatud vedelgaasi terminal.
Fotol on l Itaalia rannikul Aadria mere ääres avatud vedelgaasi terminal. Foto: SCANPIX

Latvenergo teatas, et kõige ratsionaalsem oleks veeldatud gaasi terminali rajamine Lätti, sest on olemas hästi väljaarendatud maagaasitaristu koos Inčukalna maa-aluse hoidlaga.

Läti ekspertide hinnangul langetaks veeldatud gaasi (LNG) terminali rajamine gaasi hinda kõikides kolmes Balti riigis. Järeldus tugineb Suurbritannia kogemusele, kus gaasi hind on võrrelduna Poola ja Balti riikidega madalam.

«Näiteks Lätis maksab ainuüksi gaasivarustuse infrastruktuuri ülalpidamine 15 protsenti ja ülejäänud osa (85 protsenti) on gaasi sisseostu kulud. Kui suudaksime gaasi sisseostu kulutusi vähendada kas või 10 protsendi võrra oleks see juba oluline põhjus, et kaaluda oma LNG-terminali rajamist,» ütles Latvenergo arendusdirektor Oleg Linkevičs.

Eesti ekspertide hinnangul aga Läti gaasihoidla ei sobi ka LNG vahendamiseks. Seda põhjusel, et juba praegu käib Eesti varustamine läbi Inčukalna hoidla, kuhu gaasi pumpab Gazprom. Eesti ekspertide arvates on vaja Vene maagaasist sõltumatut varustusteed ehk Läti hoidlale konkurenti.

Alexela kontrolli all olev Balti Gaas teatas eile, et on valmis investeerima 120 miljonit eurot, et ehitada valmis Paldiski LNG-terminali esimene etapp. Oma LNG-terminali soovib ehitada ka Leedu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles