Arco aktsionärid kinnitasid erikontrolli läbiviijaks Ernst & Youngi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara kontor.
Arco Vara kontor. Foto: Liis Treimann

Arco Vara aktsionärid kinnitasid suuruselt kolmanda omaniku nõutud erikontrolli läbiviijaks juhatuse pakutud audiitorfirma Ernst & Young.

Sama ettevõte on Arco Vara ka varasematel aastatel auditeerinud.

Erikontrolli läbiviimist soovis ärimees Toomas Tooliga seotud OÜ Baltplast. Baltplast esitas ettevõttele ligi 40 küsimusest koosneva teabenõude nelja viimase aasta jooksul tehtud tehingute kohta.

Baltplasti Arco Vara neljapäevasel aktsionäride koosolekul esindanud vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et erikontrolli läbiviijaks peab olema sõltumatu audiitor, Ernst & Young on aga Arco Vara auditeerinud perioodil, mil toimusid küsimusi tekitanud tehingud.

Pilve sõnul ei saa Ernst & Young olla sõltumatuks erikontrolli läbiviijaks, kuna tekib huvide konflikt ehk kontrollija peab Arco Vara tehingutes ja nende kajastuses vigade ilmnemisel tunnistama enda varasemad Arco Vara auditeerimised vigasteks.

Küsimusele, kas Baltplasti ettepandud BDO Eesti AS-il ei võiks tekkida huvide konflikt, kuna ettevõtte juhiks on praegu Arco Vara endine finantsjuht Sulev Luiga, vastas Pilv, et Luiga oli Arco Varas ametis aastani 2007, kõnealused tehingud toimusid aga pärast seda.

Küsimusele, kas Baltplast esitab vaidlustuse aktsionäride koosolekul kinnitatud punktide vastu, vastas Pilv, et seda tuleb kliendiga arutada.

Aktsionäride üldkoosolekul kinnitati Arco Vara eelmise aasta majandusaasta aruanne 60,99 protsendi kohal olnud poolthäältega, vastu hääletas kohal olnud aktsionäridest 12,67 protsenti ning erapooletuks jäi 26,3 protsenti.

Baltplasti ettepanek korraldada erikontroll ning määrata selle läbiviijaks BDO Eesti AS esindaja vastu hääletas 60,98 protsenti kohal olnuist ja poolt 39,02 protsenti.

Juhatuse ettepaneku poolt läbiviia erikontroll ning määrata selle teostajaks Ernst & Young hääletas poolt 60,99, vastu 26,4 ja erapooletuks jäi 12,66 protsenti koosolekul esindatud Arco Vara aktsiatest.

Aktsionäride üldkoosolekul oli kokku esindatud 71,8 protsenti Arco Vara aktsiatest.
Pilv märkis, et koosolekul arutatud punktide hääletustulemusted illustreerivad selgelt aktsionäride meelestatust ettevõtte ja selle majandustegevuse osas.

Arco Vara majandusaasta aruande arutamisel küsis Pilv mitmeid küsimusi, muuhulgas küsis ta Arco Vara juhatuse esimehelt Lembit Tamperelt, kuidas plaanib ettevõte vähendada kohustuste suurusest tingitud likviidsusriske.

Tampere leidis, et likviidsusriskide maandamiseks võib Arco Vara taas refinantseerida laene, nii nagu seda on varem tehtud, või kui laene enam refinantseerida ei saa, realiseerida vara.
Muuhulgas kinnitasid aktsionärid kasumi jaotuse ning kapitali ümberarvestamise eurodesse.

Baltplastile kuulub hetkel ligi 19 protsenti Arco Vara aktsiatest. Koosolekul esindas 21,9 protsenti Arco Vara aktsiatest omavat OÜ-d HM Investeeringud Hillar-Peeter Luitsalu, 21,89 protsenti omavat OÜ-d Toletum Richard Tomingas ja 9,09 protsenti omavat Gamma Holdingut Arvo Nõges. Esimesed kaks kuuluvad ka Arco Vara nõukokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles