Rändeekspert: Eestis läheb palju inimkapitali raisku (6)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrtöölised
Võõrtöölised Foto: Postimees.ee

Eestil on alles ees välistudengite potentsiaali teadvustamine ja riiklike meetmete kasutuselevõtt selle rakendamiseks, kirjutab rändeekspert Marion Pajumets.

Välismaalt tulnud kraadiõppureid oli Eestis 2016/2017 pea 4000. Neile lisanduvad külalis-üliõpilased, kes veedavad aasta-pool Eesti kõrgkoolis, kuid saavad kraadi siiski oma koduülikoolist, vahendab Äripäev.

Tudengite inimkapitali vähene märkamine on sulaselge raiskamine. 

Ehk enne uute sisserändajate riiki toomist, kes ei tea Eestist suurt midagi, kelle ootused Eestile võivad olla ebaadekvaatsed, oleks mõistlikum­ paremini rakendada juba riigis­ olemasolevat inimvara, sealhulgas välistudengeid. Kuigi Euroopa Liit on juba praegu atraktiivne­ õppimise sihtregioon, andes 2016. aastal välja 0,6 miljonit esmakordset elamisluba õppimiseks, jääb lõpetajatest vaid 16–30 protsenti (sõltuvalt liikmesriigist) elama ja töötama Euroopa Liitu. 

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles