Maksuamet selgitab: millal muutub Läti viinaralli ebaseaduslikuks (11)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alko1000 kauplustest ostetakse alkoholi kastide kaupa.
Alko1000 kauplustest ostetakse alkoholi kastide kaupa. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maksuameti sõnul on Lätist alkoholi toomise ümber liiga palju segadust ja mõttetut hirmu, mistõttu selgitab amet üle, millega tuleb inimestel Lätis viina ja õlle järel käies kindlasti arvestada.  

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits ütles alustuseks, et kõigil on lubatud üle piiri Lätis poes käia ja enda tarbeks kaupu osta. Ebaseaduslikuks muutub tegevus siis, kui kaup tuuakse Eestisse ärilisel eesmärgil. Teisisõnu: kui alkohol müüakse edasi, vahendatakse või sellelt teenitakse muudmoodi tulu.

Juhul kui inimene toob alkoholi näiteks oma naabrimehele, aga vahendustasu temalt ei võta, on siiski rikutud alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse eeldust, mis ütleb, et aktsiisivabalt Eestisse toodav alkohol peab olema piiriületaja isiklikuks kasutamiseks.

Kuigi maksuamet lubab alkoholi tuua oma tarbeks, ei tähenda see seda, et alkoholi võiks tuua piiramatus kogustes. Vähemalt 18-aastane inimene tohib koos temaga liikuvas pagasis teisest liikmesriigist aktsiisivabalt tuua Eestisse isiklikuks kasutamiseks üldjuhul:

•kuni 90 liitrit veini, mille hulgas võib olla kuni 60 liitrit vahuveini,

•kuni 110 liitrit õlut,

•kuni 10 liitrit kangeid alkohoolseid jooke (alkoholisisaldus üle 22 protsendi),

•ja 20 liitrit muid eelnevalt nimetamata alkohoolseid jooke (alkoholisisaldusega alla 22 protsendi)

Kui inimene toob alkoholi rohkem kui ülelpool viidatud, on maksuametil õigus küsida selgitusi. Kui piiriületaja ei ole võimeline selgitusi andma või selgitused ei ole piisavad, tuleb tal arvestada võimaliku aktsiisi maksmisega lubatud piiri ületava osa eest.

Selliseid inimesi on 2017. aasta novembri seisuga tabatud 13, kelle hulgas on olnud ka Soome kodanikke. Nad ostsid alkoholi kokku 12 657 euro eest, alkoholi kogus nendes juhtumites on olnud kokku 8041 liitrit ehk lubatud mahte ületati mitmekordselt. 

Samas rõhutas Rainer Laurits, et maksuameti esmases huviorbiidis on need juhtumid, kus ostetakse alkoholi kokku eesmärgiga see edasi müüa, vahetada või sellelt muudmoodi tulu teenida.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles