Valge Maja nimetas OPECi otsust turuvaenulikuks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja Washingtonis.
Valge Maja Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Valge Maja kinnitusel on Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) erakorraline otsus naftatootmist kärpida turuvaenulik.


«Meie nägemus on olnud alati selline, et toodete, sealhulgas ka nafta [hind] peaks kujunema vabal, konkureerival turul mitte selliste turuvaenulike otsuste tulemusena,» ütles Valge Maja esindaja Tony Fratto AFP-le.

OPEC otsustas tänasel kriisinõupidamisel Viinis, et alates esimesest novembrist kärbitakse toornafta hindade stabiliseerimise eesmärgil ja tarbimise olulise kukkumise tõttu päevast toodangumahtu 1,5 miljoni barreli võrra.

Kuigi OPECi president ja Alžeeria naftaminister Chakib Khelil kinnitas, et naftatoodangu kärpimine ei mõju maailmamajandusele negatiivselt, on Valge Maja ja mitmed teised analüütikud toornafta hinna langusele viidates selle väite ümber lükanud.

«Me oleme andnud kaua mõista, et me soovime turgude varustatust. Eelmise aasta kõrge naftahind aitas kaasa nõudluse vähenemisele ja sellele järgnes majanduslangus,» kinnitas Dana Perino.

Nafta hind vajus täna alla 64 dollari, mis on viimase 16 kuu madalaim tase.

1960. aastal loodud OPECi peamine eesmärk on hinnapoliitika läbi kaitsa liikmesriikide huve. Ühendusse kuulvuad Alžeeria, Angoola, Liibüa, Nigeeria, Iraan, Kuveit, Katar, Saudi-Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Venezuela ja Indoneesia.

OPEC kontrollib hinnanguliselt kahte kolmandikku kogu maailma naftavarudest ja toodab üle 40 protsendi maailma naftast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles