Venemaa kiusab kriitilist blogijat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Dmitri Medvedev.
Venemaa president Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX.

Vene prokurörid on algatanud kriminaaluurimise blogija Aleksei Navalnõi vastu, kes on tuntud kui valitsuses ja suurtes riigifirmades valitseva korruptsiooni vastu võitleja.


Samm astuti vaid nädal pärast seda, kui avalikkuse ette jõudsid teated, et Vene julgeolekuteenistus oli kogunud andmeid Navalnõi pististevastase veebilehe toetajate kohta.

Kardetakse, et tegevus internetis võetakse 2012. aasta presidendivalimiste eelses pingelises olukorras erilise kontrolli alla.

Riiklik uurimiskomitee teatas eile, et kriminaalsüüdistajad asuvad selgitama, kas Navalnõi on tekitanud Kirovi oblasti puiduettevõttele nimega Kirovles enam kui 1 miljoni rubla (25 000 eurot) ulatuses kahju.

Navalnõi ütles, et tema arvates on «kriminaaluurimise miinimumeesmärgiks mu tegevuse peatamine».

«Võimud on ilmselt otsustanud, et minu tegevus tekitab neile rohkem probleeme kui minu vastu kriminaalasja fabritseerimine,» ütles ta Financial Timesile.

Kriminaaluurimine tuleb ajal, mil Vene president Dmitri Medvedev on asunud toetama Navalnõi üleskutseid avaldada vähemusaktsionäridele firmade kohta rohkem andmeid.

Medvedev on teinud nimetatud meetmest ühe võtmeelemendi oma investeerimiskliima parandamise kampaanias.

Ühtlasi näitavad märgid, et Vene eliidi ridades läheb üha suuremaks kähmluseks, kuna Medvedev näib positsioneerivat end teiseks valitsemisajaks presidendina – kuigi tema mentor Vladimir Putin ei ole oma naasmist presidenditoolile välistanud.

Medvedev on üritanud kaitsta internetivabadusi, nõudes uurimise algatamist rünnakute suhtes, mis aprillis populaarse Vene blogiserveri LiveJournali pea-aegu rivist välja lõid.

Piirkondlikud prokurörid on tegelenud Kirovlesi asjaga juba alates detsembrist, alustades oma tegevust peatselt pärast seda, kui Navalnõi avaldas üksikasjaliku raporti miljardite dollarite kõrvaldamise kohta riiklikust naftajuhtme-monopolist Transneft, mida teostati kunstlikult ülespuhutud lepingute abil endiste omanike partneritega. Transneft eitab õiguserikkumist.

Navalnõi ütles, et kuigi piirkonnaprokurörid ei leidnud mingit alust kriminaaluurimiseks, on föderaaluurijad jõuliselt edasi tegutsenud.

Asi on ehitatud väitele, nagu oleks Navalnõi Kirovlesi nõustades esitlenud end Kirovi kuberneri nõunikuna.  Kirovi kuberner on kinnitanud, et Navalnõi ei ole milleski süüdi.

Navalnõi sõnutsi on see «unikaalne», et nii pisike asi – «kus ei ole isegi mingit märki millegi omastamisest» – on viinud välja niivõrd kõrgel tasemel riikliku uurimiseni, kuigi kellelegi pole isegi mingeid dokumente esitatud.

Navalnõi enda üleskutsed algatada kriminaaluurimised riigifirmade korruptsiooni osas – näiteks Vene riigipanga VTB poolt väidetavalt omastatud 150 miljoni dollari asjus, mis tekitati küsides Küprose offshore-firma kaudu ülespaisutatud hinda 30 puurtorni eest – on langenud kurtidele kõrvadele.

VTB eitab süüd, kuigi on asjaga seotud ametnikud vallandanud.

Navalnõi viimaseid samme on veebilehe rospil.info käivitamine, kuhu palub anonüümselt postitada üksikasju kahtlaste riigihankelepingute kohta.


Copyright
The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles