Tehingud Krediidipanga aktsiatega on finantsinspektsiooni tähelepanu all

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Malmstein
Raul Malmstein Foto: Toomas Huik

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein ütles, et muutused Krediidipanga omanikeringis, mille käigus Bank of Moscow (BoM) osalus Krediidipanga aktsiakapitalis hiljuti vähenes, on olnud ja on jätkuvalt finantsjärelevalve kõrgendatud tähelepanu all.

«Seda seetõttu, et BoM on müünud Krediidipanga aktsiad ettevõtetele, sealhulgas Küprosel registreeritud ettevõtetele, viisil, kus ettevõtete osalused jäävad vahetult alla olulise osaluse ehk 10 protsendi piiri. Kui ettevõte või eraisik omandab üle 10 protsendi mistahes krediidiasutuse aktsiatest, on tal kohustus selleks eelnevalt taotleda olulise osaluse luba finantsinspektsioonilt. Sellist luba Finantsinspektsioonilt taotletud ei ole. Finantsjärelevalve kontrollib hetkel, kas ettevõtete kaudu, kes ostsid BoM-ilt
Krediidipanga aktsiaid, võidi tegelikult omandada pangas oluline osalus,» teatas Malmsetein.

Kui menetluse tulemusena selgub, et tegemist on olnud olulise osaluse omandamisega, taotlemata selleks olulise osaluse luba, on finantsinspektsioonil õigus ettevõtte või ettevõtete grupi omanduses olevate Krediidipanga aktsiate hääleõigus peatada.

Juhul kui järelevalvel on alust kahtlustada võimaliku olulise osaluse omamist, alustab inspektsioon vastavasisulist menetlust ka ettevõtte või ettevõtete grupi osas, kelle osalus pangas on igaühel eraldiseisvana alla 10 protsendi.

Finantsinspektsioon rõhutab, et omanikevahelised vaidlused ei puuduta hoiustajaid ega mõjuta panga toimimist. Hoiused pangas on tagatud, lisaks kehtib Euroopa Liidus regulatsioon, mille kohaselt pankades olevad hoiused on ka läbi tagatisskeemi tagatud 100 protsendi ulatuses 100 000 euro suuruses summas iga inimese ning ettevõtte kohta ühes krediidiasutuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles