Neivelt ja Taal läksid Merko palgale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkole on maine parandamine vajalik, kuna lisaks muudele kohtuasjadele kahtlustatakse firma suuromanik Toomas Annust maadevahetuse skandaalis altkäemaksu andmises. Pildil on Annus Sakala keskuse asemele kerkiva Solarise nurgakivi panekul.
Merkole on maine parandamine vajalik, kuna lisaks muudele kohtuasjadele kahtlustatakse firma suuromanik Toomas Annust maadevahetuse skandaalis altkäemaksu andmises. Pildil on Annus Sakala keskuse asemele kerkiva Solarise nurgakivi panekul. Foto: Toomas Huik

Merko Ehitus hakkab Indrek Neiveltile ja Olari Taalile maksma paari tööpäeva eest kuus 50 000 krooni, et nende kogemuste ja hea maine abil enda prestiiži parandada.


Eile hommikul teatas Merko Ehitus, et Neivelti ja Taali ettevõtte nõukogu liikmeks kinnitamiseks kutsutakse järgmisel reedel kokku aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Senised nõukogu liikmed jäävad ametisse, Taalile ja Neiveltile luuakse nõukogusse eraldi kohad.



Merko kirjutas oma pressiteates, et Neivelti ja Taali abil loodavad nad oma meeskonda tugevdada. Sõnagi ei olnud pressiteates ega Merko esindajate intervjuudes juttu ehitusettevõtet viimasel ajal saatnud skandaalidest, mistõttu ühiskonnas hea mainega vapiloomad neile hädasti ära kuluvad.



Investeerimispanga LHV ana­lüütik Sten Pisang lausus, et kindlasti aitab Neivelti ja Taali nõukogusse kaasamine natukene parandada Merko mainet, kuid vaevalt see peamine eesmärk on. 



«Samuti on väga ebatõenäoline, et Taal ja Neivelt nõustuksid nõukogusse minema, ilma et näeksid võimalust oma teadmiste ja kogemustega Merkole kasulikud olla ning firma väärtust tõsta,» lausus Pisang.



Merko Ehituse nõukogu esimees Tõnu Toomik eitas oletust, et Neivelti ja Taali palkamise põhjuseks on maineküsimus.



«Ärge müstifitseerige maine teemat, me ei ole poliitikud ega kogu hääli. Äris on olulisemaid väärtusi,» ütles Toomik. Taal ja Neivelt ei ole tema sõnul mehed, kes liituksid mõne ettevõttega raha, au või maine pärast.



«Mõlemad on pangajuhtidena elanud üle mitu kriisi ja kuna me ühte parasjagu taas siseneme, siis kahe sõltumatu, finantsmaailma peensusi tundva juhi kaasamine on kindlasti Merko Ehitust tugevdav samm,» lisas Toomik.



Taal ise lausus, et viimase aja skandaalid olid üheks põhjuseks, miks ta oli üldse nõus Merko meeskonnaga liituma. «Loomulikult sellised asjad häirivad,» ütles Taal, ent tema sõnul on enamiku Eesti otsustajate seas Merko maine alati väljaspool kahtlust. Taal lausus, et Eesti on õigusriik ja tema usub, et kohus ka tõe välja selgitab.



Ka Neivelt ei lasknud end kohtuasjadest häirida. «Mina ei ole poliitik ega pea hääli korjama. Ma tunnen, et riik ja ajakirjandus üritavad neile, kes midagi teevad, kaikaid kodaratesse loopida,» ütles Neivelt Merko-vastaseid süüdistusi kommenteerides postimees.ee-le.



Samuti teeb Merko Ehitus aktsionäridele ettepaneku muuta nõukogu tasusid. Esimehele makstav tasu oleks 55 000 krooni kuus, nõukogu liikmed saaksid aga 50 000 krooni kuus.



Praegu on vastavalt Merko Ehituse notariaalselt kinnitatud jagunemiskavale nõukogu esimehe tasu 50 000 krooni kuus, nõukogu liikme oma 45 000 krooni kuus. Taali sõnul kulub tal sealsele tööle – koosolekutel osalemisele ja materjalide läbitöötamisele – kaks-kolm tööpäeva kuus.



Ehitusfirma Skanska EMV juhatuse esimees Olle Horm lausus, et Skanska nõukogu liikmed tasu ei saa ning see nii tavaks enamikus firmades. Ent samas võib Hormi sõnul mõne nõukoguliikme kuutasu olla ka 50 000 – 60 000 krooni. 



Neivelt lausus eile, et usub Merko väärtuse tõusu viie aasta pärast üle miljardi euro. Eilne börsipäev sellele aga kaasa ei aidanud, sest Merko aktsia hind langes. Pisang seletas seda aktsiaturgude üldise heitlikkusega viimastel nädalatel.



Neivelti sõnul on ta Merkoga koostööd teinud viisteist aastat ning jälginud ettevõtte laienemist Läti ja Leedu turule.



«Tean enda elust, mida tähendab ühele organisatsioonile kogemus töötada edukalt ka naaberturgudel. Uutel turgudel läheb alati mitu aastat, selleks et jalg korralikult maha saada,» lisas Neivelt Merko saadetud pressiteates.



Indrek Neivelt on endine Hansapanga juht, kes töötab praegu Bank Saint Petersburgi nõukogu esimehena. Taal on endine siseminister ja pangajuht. Neivelti investeerimisfirmale Trust IN kuulub 31 635 ASi Merko Ehitus aktsiat.



Merko käib kohut nii Skanska kui ka Eesti Ehitusega, sest konkurendid püüavad tõestada, et jagunemise järel tekkinud uus Merko on firma, millel pole õigust nn vana Merko asemel hangetel osaleda.



Kohtusse jõudmist ootab ka kahtlustus, et maadevahetuse skandaalis andsid nii Merko kui ka selle suuromanik Toomas Annus poliitikutele ja riigiametnikele altkäemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles