Märtsis oli Eesti kaubavahetus rekordtasemel

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubarong.
Kaubarong. Foto: Toomas Huik

Statistikaameti teatel kasvas kaupade eksport tänavu märtsis võrreldes möödunud aasta sama kuuga 71 ja import 45 protsenti ning esmakordselt ületas ühe kuu kaubavahetuse kogukäive kaht miljardit eurot.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Nii suur pole ei kaupade eksport- ega ka importkäive eelnevatel aastatel kuises arvestuses olnud.

Ekspordi kiirem kasv võrreldes impordiga vähendas ka kaubavahetuse puudujääki. Kui mullu märtsis oli kaubavahetuse puudujääk 174 miljonit eurot, siis tänavu samas kuus 89 miljonit eurot.

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi 17 protsendiga Eesti koguekspordist, järgnesid Soome 15 protsendiga ja Ameerika Ühendriigid 11 protsendiga. Võrreldes eelmise aasta märtsiga suurenes kõige enam eksport Ameerika Ühendriikidesse ja Rootsi. Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ja puitu, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Ameerika Ühendriikidesse kütust ja elektriseadmeid.

Kõige enam kaupu imporditi Venemaalt, Soomest ja Rootsist - nende osatähtsus oli 11 protsenti Eesti koguimpordist. Aastaga on kaupade sissevedu kasvanud kõige rohkem Leedust ja Venemaalt. Venemaalt imporditi enim mineraalseid tooteid, sealhulgas bensiini ja põlevkiviõli, Soomest ja Rootsist aga elektriseadmeid.

Eestist eksporditi märtsis enim masinaid ja seadmeid, mis moodustasid 30 protsenti Eesti koguekspordist, mineraalsed tooted moodustasid 20 ning metall ja metalltooted 8 protsenti. Masinaid ja seadmeid eksporditi 2,5 korda rohkem kui eelmise aasta märtsis. Enam kui kaks korda suurenes ka mineraalsete toodete eksport.

Märtsis imporditi Eestisse kõige rohkem samuti masinaid ja seadmeid (27 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (22 protsenti) ning metalli ja metalltooteid (9 protsenti). Võrreldes eelmise aasta märtsiga kasvas masinate ja seadmete import 2,2 korda. Oluliselt suurenes ka mineraalsete toodete sissevedu.

Tänavu esimeses kvartalis kasvas eksport võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 54 protsenti ning import 51 protsenti . Veebruariga võrreldes suurenes märtsis eksport 28 ja import 32 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles