Nord Stream peaks hiljemalt 15 aastaga kasumisse jõudma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööline Prantsuse firma EUPECi laoalal.  EUPEC tarnib Nord Streamile ligi 200 000 toru.
Tööline Prantsuse firma EUPECi laoalal. EUPEC tarnib Nord Streamile ligi 200 000 toru. Foto: SCANPIX

Gaasijuhe Nord Stream tasub ennast ära 14-15 aastaga, kinnitas projekti operaatorfirma Nord Stream AG tegevdirektor Mathias Varnig telekanalile Russia Today.

«Meil on pikaajaline finantseerimisplaan 14-15 aastaks ning pärast seda peaksime juba kasumit teenima,» lausus Varnig meenutades, et projekti merelise osa investeeringud moodustasid 7,4 miljardit dollarit.

Ta lisas, et maagaasi nõudluse ja pakkumise vahe Euroopas saab olema umbes 200 miljardit kuupmeetrit ning Nord Stream suudab sellest kompenseerida vaid 55 miljardit kuupmeetrit ehk vaid veerandi puudujäägist. Varnig kinnitas, et praegu gaasitoru mahtude suurendamise plaane ei ole.

Nord Streami esimese torujuhtme võimsus ei tohiks ületada 27 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas ning 55 miljardi kuupmeetri taseme saavutab pärast teise torujuhtme käiku andmist.

Lenta.ru kirjutab, et 26.aprillil teatas Venemaa peaminister Vladimir Putin, et ei välista Nord Streami võimsuse suurendamist, kuid ei avaldanud ühtki konkreetset numbrit.

5. mail teatas Nord Stream esimese torujuhtme paigaldamise lõpetamisest Balti merre. Plaanide kohaselt peaks esimese torujuhtme kõik kolm osa saama ühendatud selle aasta suvel ning torujuhe loodetakse käiku anda selle aasta viimases kvartalis. 1224 km pikkune torujuhe Venemaalt Saksamaale peaks Venemaa kinnitusel gaasitarnete hinda Euroopa Liitu odavamaks muuta, sest enam ei jookse gaasijuhe läbi vahendajariikide.

Nord Streami suurim aktsionär on Venemaa gaasimonopol Gazprom 51-protsendilise osalusega. Aktsionäride hulka kuuluvad Saksamaa  E.On  ja BASF, Hollandi Gasunie ja Prantsusmaa GDF Suez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles