SDE: majandus nõuab riigi tuge

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Tamm.
Jüri Tamm. Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraadid usuvad riigikogu ettevõtluskeskkonna arutelu valguses, et nüüdisaegne majandus vajab riigi tuge ja valitsusel tuleb teha kiiret reageerimist nõudvate probleemide lahendamiseks jõulisi samme ettevõtluskeskkonna konkurentsivõimelisemaks muutmisel.


«Majanduspoliitika ümberkujundamine nõuab riigipoolseid juhiseid ja otsuseid,» ütles sotsiaaldemokraat Jüri Tamm tänasel arutelul.



«On möödas ajad, kus riik on õhuke ja kõrvaltvaataja rollis, samuti on möödanik panustamine tööjõu ja energia odavusele,» oli Tamm kindel.

Sotsiaaldemokraadid tegid ettevõtluskeskkonna parandamiseks järgmised ettepanekud:

- Ettevõtjatele tuleb luua soodsad võimalused investeerida oma tööjõudu, sest tark ja terve inimene on nii riigi kui ettevõtja ühine soov ja edu alus, see tähendab tänaste erisoodustusmaksude kaotamist töötaja hariduse ja tervise edendamise pealt.

- Uue lihtsustatud ettevõtlusvormi loomine, mis täiustaks lisaks FIE ja OÜ olemasolule meie ettevõtlike inimeste osalemist majanduses.

- Haldusreformi eesmärgipärane läbiviimine, millest on räägitud aastaid. Näiteks kindlustades kohalikul tasandil haldusreformi tõttu töö kaotajale riigipoolne tulu, juhul kui ta alustab ettevõtlusega oma elukohas, luues nii uusi töökohti.

- Luua riigikogus uus tulevikukomisjon, mis tegeleb parlamentaarsel tasandil riigile pikaajaliste oluliste eesmärkidega, olemata mõjutatud päevapoliitikast ja vahetuvatest valitsustest.

- «Majandusarengu ja tööhõivekava 2009-2011» vastu võtmine ja sidumine igapäevaste poliitiliste otsuste ja toimingutega.

- Liitumine eurotsooniga.

«Eesti majanduses on täna riigi esmaseks ülesandeks taastada ettevõtlike inimeste usk äritegevuse otstarbekusse, mis on juba täna teostatav läbi lihtsate otsuste,» ütles Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles