Šotimaa vabaks!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Financial Times arutleb, millist majanduslikku kasu võiksid šotlased iseseisvusest saada.
Financial Times arutleb, millist majanduslikku kasu võiksid šotlased iseseisvusest saada. Foto: SCANPIX

Šoti rahvuslastele koidab esmakordselt ajaloos enamusvalitsus. Lõpuks ometi näib täiesti võimalik, et kaasaegse kapitalismi sünnikohast, mis kinkis maailmale Adam Smithi, saab iseseisev riik.

Millist majanduslikku kasu šotlased sellest saaksid?

Edinburgh võiks pakkuda heldeid maksutingimusi, meelitamaks endale appi nafta- ja gaasitootjaid – toetama uue riigi õigusi Põhjamere varadele.

Mis pangandust puudutab, siis võiks uus Šoti valitsus lubada vanal hea Suurbritannial toetada neid kahte suurt Šoti panka, mis omalt poolt Briti pangandussüsteemi krahhile kaasa aitasid.

Või teeks hoopis nii, et šotlased hoiavad jaepangad endale ja annavad nende Londonis baseeruvad investeerimisosakonnad saatuse hooleks?

Valuuta on üks konksuga asi: Šotimaa jätaks hea meelega naelaga hüvasti, aga enne, kui eurotsooni mõni perifeeriamaa juurde lubatakse, jõuab ilmselt hea hulk vett merre voolata.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles