Rahvaliit: tööhõivepoliitika olgu Eesti prioriteet

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli.
Karel Rüütli. Foto: .

Riigikogu Eesti ettevõtluskeskkonna arengu arutelul rõhutas Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli, et senisest enam tuleb tähelepanu pöörata tööjõu- ja tööhõivepoliitikale ning teadus-arendustegevusele ja innovatsiooni edendamisele.

Senisest rohkem on vajalik tähelepanu pöörata hariduse ja tööturu seostele. «Tööandjad vajavad rohkem eriettevalmistusega töötajaid. Seepärast peame tõsiselt läbi vaatama oma koolisüsteemi praeguse korralduse, sealhulgas õppeprogrammid, õpetuse kvaliteedi, õpetajate palgataseme, õppurite sotsiaalsed tagatised,» märkis Rüütli.

Rüütli sõnul on vajalik majandusraskuste tingimustes suunata senisest rohkem vahendeid teadus-arendustegevusse ja innovatsiooni edendamisse. «Eesti Arengufondi uuringute põhjal jääb Eesti arenenud riikidele kordades alla innovatiivse ettevõtluse arengu soodustamiseks, sealhulgas teadusele ja haridusele suunatavate avalike ressursside mahu osas,» lisas Rüütli.

Rüütli rõhutas, et nii Riigikogu kui ka valitsus peavad keskenduma tööjõu- ja tööhõivepoliitikale. «Tööhõivepoliitika peab olema orienteeritud täiend- ja ümberõppele. Ei tohiks lasta end peaministri kombel petta näiliselt madalast töötuse statistilisest näitajast, tegelikkus näitab seda, et üha enam inimesi siirdub tööle välisriiki,» sõnas Rüütli, lisades, et 20 000 eestimaalase pikaaegne töötamine välisriigis toob riigile igal aastal vähemalt 500 miljonit krooni vähem maksutulu.

Rüütli hinnangul on oluline tagada stabiilne ettevõtlust soodustav maksusüsteem, mis kindlustab ettevõtjate konkurentsivõime. Tema sõnul tuleb ettevõtluse reaalse toetamise meetmete osas tõsiselt analüüsida ka Ettevõtluse Edendamise Sihtasutuse senise tegevuse tulemuslikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles