Toornafta hind astus sammukese ülespoole

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alžeeria naftaminister ja OPECi praegune president Chakib Khelil
Alžeeria naftaminister ja OPECi praegune president Chakib Khelil Foto: Reuters / Scanpix

Toornafta hind kerkis veidi ülespoole ja seda pärast barreli hinna eilset langust viie dollari võrra 16 kuu madalaimale tasemele.


Ameerika Ühendriikide vajadus kütuse järele langes 8,5 protsenti eelmise aasta sama ajaga võrreldes, teatas USA energiaministeerium

Bloombergi

vahendusel.

Turgudel oodatakse Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) homset kriisinõupidamist, mille põhitähelepanu on toodangumahtude vähendamisel.

Bloombergi kogutud prognooside järgi kärbib OPEC toodangut vähemalt miljoni barreli võrra.

«Turg on juba arvestanud toodangu vähendamisega miljoni barreli võrra ja me pole midagi kuulnud Saudi Araabiast,» rääkis Houstonis asuva konsultatsioonifirma Lipow Oil Associates president Andy Lipow ja lisas, et saudide arvamus loeb enim.

Saudi Araabia on OPECi liider ja ühtlasi maailma suurima naftaeksportöör.

«OPEC võib teatada ka suuremast piirangust kui miljon barrelit, võib-olla päevase toodangu vähendamisest 1,5 või koguni 2 miljoni barreli võrra ja seda selleks, et viia nõudlus ja pakkumine tasakaalu,» rääkis Lipow.

New Yorgi toorainebörsi elektroonilises kauplemises kerkis toornafta barreli hind detsembrilepingutes täna hommikul 60 sendi võrra 67,35 dollarini.

Naftabarreli hind on kukkunud 55 protsenti pärast 11. juuli rekordit - 147,27 dollarit.

Eile langes naftafutuuride hind New Yorgis 5,43 dollari võrra 66,75 dollarini barreli kohta, mis on madalaimaks tasemeks pärast 13. juunit 2007.

Sydneys asuva Fuel First Consultingi energiaanalüütik Gerard Rigby ütles Reutersile, et tema hinnangul oli tegemist tehnilise tõusuga, mille tingis eelmisel ööl toimunud järsk kukkumine.

Rigby sõnul mõjutab hinda OPECi homne kohtumine ja mitme naftariigi otsus piirata tootmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles