Vitsur: hinnad hakkavad langema, kui turul tekib konkurents

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Eesti arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul on hinnatõusul Eestis mitmeid komponente ning pelgalt maailmaturu hinnalanguse pärast Eestis kaubad odavamaks ei lähe.

«Kui Eestis kaubandusettevõtted leiavad, et on aeg alustada hinnakonkurentsiga ja hoida nii turuosa või seda suurendada, siis hakkavad hinnad alanema. Kui seda ei juhtu, võivad hinnad jääda kõrgeks,» sõnas Vitsur, enne peavad kaupmehed aga tema kinnitusel varem teenitud kahjumi tasa teenima.

«Eesti langus oli sügavam kui  Euroopa Liidus keskmiselt ning hinnad olid suurema surve all. Seega tõusevad ka hinnad Eestis tõusu ajal kiiremini kui mujal Euroopas.»

Euroalas kiirenes esialgsel hinnangul inflatsioon aastases võrdluses 2,8 protsendini, Eestis oli aastane inflatsioon eelmisel kuul 5,4 protsenti.

«Kuigi euro ise hindu ei tõsta, siis selle varjus on alati võimlaik hindu kergitada. Enne eurole üleminekut ootasid inimesed hinnatõusu ning kaupmehed läksid sellega lihtsalt kaasa.» Vitsuri sõnul oli tegemist isetäituva ennustusega.

Mingi mõju Eesti hindadele on Vitsuri sõnul ka maailmaturul, aga see ei ole  üks-ühele. Kui kütuse hindu vaadata, on need maailmaturu hinnalangustega koos ka veidi kukkunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles