Tarbijahinnaindeks tõusis aprillis kuuga 0,7 protsenti

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske kartul
Värske kartul Foto: SCANPIX

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 5,4 protsenti ja võrreldes 2011. aasta märtsiga 0,7 protsenti, teatab statistikaamet.

Kaubad olid 2010. aasta aprilliga võrreldes 6,9 protsenti ja teenused 2,6 protsenti kallimad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta aprilliga võrreldes tõusnud 5,4 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad samuti 5,4 protsenti.

Eelmise aasta aprilliga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 12,3-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust üle poole.

Sellest omakorda ligi neljandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 17 protsenti kallimad piimatooted, ligi viiendiku 14 protsenti kallimad jahutooted ning viiendiku köögivilja ja kohvi hinnatõus.

Mullu sama ajaga võrreldes on enim kallinenud kartul (86 protsenti), kohv (55 protsenti), suhkur (45 protsenti) ja õunad (42 protsenti). Üle 30-protsendilise tõusu on läbi teinud veel tangained (37,5 protsenti) ja taimeõli (31 protsenti). Munad olid aga 6,7 protsenti odavamad.

Märtsiga võrreldes olid aprillis tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogumuutusest ligi kolm neljandikku.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide mõjust indeksile andsid omakorda üle neljandiku 2,3 protsenti kallinenud lihatooted, üle viiendiku 3,7 protsenti kallinenud köögivili ning ligi kuuendiku 2 protsenti kallinenud jahutooted.

Võrreldes märtsiga oli hapukapsas 20 protsenti, hiina kapsas 19 protsenti, taimeõli 17 protsenti ja suhkur 15 protsenti kallim, kuid viinamarjad 24 protsenti ja lennureisid 17 protsenti odavamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles