Hiiglasliku Saaremaa meretuulepargi eestvedajad utsitavad riiki takka

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: MICHAEL KOOREN/REUTERS

Saaremaale plaanitava hiiglasliku meretuulepargi rajajad utsitavad valitsust takka, et viimane neile lubade saamise teekonna alustamiseks rohelise tule annaks. 

Saare Wind Energy OÜ nime taha koondunud ettevõtjad soovivad ehitada Saaremaa läänerannikule 100 tuulikuga meretuulepargi, mille maksumus oleks 1,7 miljardit eurot.

Nagu teada, on tuuleparkide ehitusloa saamine väga keeruline ja aeganõudev protsess. Näiteks palju avalikkuse tähelepanu pälvinud Hiiumaa meretuulepargi lubade taotlemine algas juba 2006. aastal, kuid ehitustegevuse alustamisest pole veel juttugi.  

Saare Wind Energy juhatuse liige Veiko Väli märgib kirjas valitsusele, et nende planeeritava tuulepargi menetlemine on praeguseks kestnud juba kaks ja pool aastat, kuid pole samuti veel kuhugi jõudnud.  

Seega paneb ettevõte valitsusele südamele, et nad võtaks lähiajal päevakorda punkti, millega käivitataks Saaremaa hiigeltuulepargi hoonestusloa menetlemise algatamine.

Ta juhtis tähelepanu, et menetluse algatamine ei tähenda kaugeltki hoonestus- ega ehitusloa väljastamist, vaid see on alles ametliku protsessi kõige esimene etapp tuulepargi ehitamise analüüsimiseks.

Hoonestloa menetlus ise, mille osaks on ka mahukas keskkonnamõju hindamine, kestab eeldatavalt veel kolm aastat ning alles seejärel on valitsusel võimalik teha otsus, kas luba väljastada või mitte.

Seega, kui valitsus nüüd rohelise tule annaks, saab hakata arutama selle üle «kas üldse ja millistel tingimustel on meretuulepark selles kohas sobiv», selgitas Väli.

Konkreetsemalt on Saare Wind Energy eesmärk ehitada Saaremaa läänerannikust 10–27 kilomeetri kaugusele 1,7 miljardit maksva 100 tuulikuga meretuulepagi. Iga tuulik oleks võimsusega 6 megavatti.

Tuulikud paigutatakse üksteisest 800–1100 meetri kaugusele. Plaan on kasutada tuulikutena Siemensi elektrituulikuid, mis võimaldavad toota elektrit tuulekiiruse puhul 3–25 meetrit sekundis. Eeldatav tuuliku torni kõrgus on 102 meetrit ja ehitise maksimaalne kõrgus on kuni 180 meetrit merepinnast.

Tuulepargi aastaseks elektritoodanguks on kavandatud 2800 gigavatt-tundi, mis moodustas näiteks 30,9 protsenti Eesti-sisesest 2015. aasta koguelektritoodangust. Kõikide lubade olemasolul saaks kõige varem tööd alustada 2022. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles