Amet alustas veebruaris Tallinna Vee hinnakujunduse menetlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi.
Vesi. Foto: SCANPIX

Konkurentsiamet käivitas selle aasta veebruari lõpus järelevalvemenetluse, et kontrollida AS-i Tallinna Vesi poolt rakendatavate hindade vastavust ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniseadusele.

Antud järelevalvemenetlus seisab eraldi veefirma hinnatõusu taotluse menetlusest, mille osas langetas amet otsuse sel esmaspäeval.

Ameti välis- ja avalike suhete osakonna juhataja Maarja Uulits ütles, et järelevalvemenetluse käigus analüüsib amet nii praegust kui varasemaid aastaid. «Juhul kui konkurentsiamet tuvastab, et kehtivad hinnad ei vasta seadusele, siis on ametil õigus teha vee-ettevõtjale ettekirjutus veeteenuse hinna seadusega vastavusse viimiseks.»

Lisavõimalusena näeb ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadus ette, et juhul kui ettevõtja seadust eirab ning ei täida ameti ettekirjutust, siis on konkurentsiametil õigus määrata ajutine hind majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse alusel, märkis Uulits.

Ta lisas, et menetluse algatamise põhjuseks on asjaolu, et ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni seaduse alusel on ametil kohustus kontrollida vee-ettevõtja hinnakujunduse seaduselevastavust, sealhulgas vastavust põhjendatud tulukuse ja kulupõhisuse nõuetele.

Möödunud suvest pärineva info järgi viis konkurentsiamet toona läbi Tallinna Vee majandustegevuse analüüsi, mille kohaselt on firma kasumi osa vee hinnas liiga kõrge ja selle viimine mõistlikule tasemele alandaks ameti juhi Märt Otsa sõnul vee hinda 20–25 protsenti.

Sel neljapäeval selgus, et konkurentsiamet jättis esmaspäeval kooskõlastamata Tallinna Vee 2011. aasta hinnataotluse, millega veefirma küsis 3,5-protsendilist tariifitõusu. Tallinna börsil noteeritud Tallinna Vesi teatas neljapäeval, et vaidlustab Eesti ametivõimude otsuse ning et 2010. aasta 1. jaanuarist kehtestatud hinnad jäävad püsima.

Swedbanki neljapäeval avaldatud kommentaari järgi pole 3,5-protsendise tariifitõusu kooskõlastamata jätmine üllatus. Kõnealune otsus on panga sõnul samm lähemale selgusele, mis puudutab veefirma tulevasi tariife. Samas märgib pank, et Euroopa Komisjon arutab endiselt Tallinna Vee kaebust ning samuti on konkurentsiametil õigus teha vee-ettevõtjale ettekirjutus veeteenuse hinna vastavusse viimiseks ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusega.

Swedbank lisas, et kui konkurentsiaemt ei võtaks täiendavat, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni seadusest tulenevat hinnamenetlust käsile, oleks see Tallinna Vee aktsiale kasulik.

Tallinna Vesi esitas mullu 10. detsembril Euroopa Komisjonile kaebuse seoses monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusega ja selle rakendusaktidega. Tallinna Vee käsitluse kohaselt muudavad seadus ja selle rakendusaktid ühepoolselt ettevõtte erastamise tingimusi ilma eelneva sisulise aruteluta või valmisolekuta astuda dialoogi. Ettevõtte hinnangul rikuvad regulatsioonid kapitali vabale liikumisele ning asutamisvabadusele Euroopa Liidus seatud reegleid.

Eesti seisukohti Euroopa Komisjonile selgitanud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sõnul on nii praeguses kui ka varasemas regulatsioonis olnud nõue, et veeteenuse hind peab olema põhjendatud konkreetsete kuludega ja mõistliku marginaaliga. «Põhjendamatu tulu teenimine ei olnud enne erastamist, erastamise ajal ega ole ka pärast erastamist olnud seaduslik. Seega on tänane olukord Eesti seaduste järgi kehtinud tegelikult kogu aeg,» vastas ministeerium Euroopa Komisjonile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles