Konkurentsiamet: Tallinna Vesi eksitab oma börsiteates avalikkust

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Konkurentsiamet juhib tähelepanu, et ASi Tallinna Vesi väljastatud börsiteates sisaldus oluline ebatäpsus seoses veeteenuse hinnataotluse kooskõlastamata jätmisega.

ASi Tallinna Vesi tänases börsiteates sisalduv väide «Konkurentsiameti väitel ei saa nad lepinguga määratud hinnatõusu kooskõlastada monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadusest tulenevate piirangute tõttu» jätab mulje, justkui tuleneks vee-ettevõtja hinnakujunduse piirangud 01.11.2010 jõustunud seadusemuudatustest. See väide on eksitav.

Õiglase hinna, kulupõhisuse ja põhjendatud tulukuse nõuded olid konkurentsiameti teatel ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseaduses ja konkurentsiseaduses sätestatud juba ASi Tallinna Vesi erastamise ajal. Monopolidele hinnapiirangute kehtestamise seadus ei muutnud veeteenuse hinnaregulatsiooni aluseid, vaid üksnes selle kehtestamisega kaasnevat menetlust ning hinna kehtestamise ja järelevalve pädevusi. Põhjendamatu tulu teeni­mine vee-ettevõtja põhitegevuses ei ole olnud seaduslik erastamise ajal ega pärast seda ning selles suhtes ei saanud ASil Tallinna Vesi ega tema investoritel kunagi tekkida õiguspärast ootust.

Konkurentsiamet jättis 02.05.2011.a ASi Tallinna Vesi hinnataotluse kooskõlastamata, kuna ei nõustu ettevõtja esitatud veeteenuse hinna arvutamise aluseks olevate kuludega. Muuhulgas moodustaks taotluse kohaselt ettevõtja ärikasum 50 protsenti kogu veeteenuse hinnast, mis ei ühti põhjendatud tulukuse põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles