VEB Fond paneb pillid kotti

Peeter Raidla
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse VEB likvideerija Rein Järvelill.
Sihtasutuse VEB likvideerija Rein Järvelill. Foto: Maaleht

Sihtasutus VEB ehk omaaegne VEB Fond on otsustanud oma tegevuse lõpetada, likvideerija rollis on sotsiaaldemokraat Rein Järvelill, europarlamendi liikme Ivari Padari nõunik.

Jaanuaris 1993 riigikogu otsusega moodustatud VEB Fond on pinges hoidnud kümneid ettevõtteid, kelle valuutaarved külmutati omaaegses NSVL Välismajanduspangas. Sihtasutuse VEB 2009. aasta aruande kohaselt on valuutaarvete jääk 240,4 miljonit krooni ehk enam kui 15,3 miljonit eurot.

Enim on oma raha kättesaamise nimel vaeva näinud aktsiaseltsid Akke, Tartu Lihakombinaat, A.O. Imbi, Saare Kalur ja Pärnu Kalur Holding. Neist kolm esimest on ammu pankrotis või likvideerimisel. Pikki aastaid kestnud kohtusaaga võis lõppenuks lugeda alles tänavu veebruaris, mil riigikohus lükkas tagasi järjekordse kaebuse, jõustades nii Tallinna ringkonnakohtus 2010. aasta oktoobris langetatud otsuse.

Kõnealuses kohtulahendis jäeti vastustaja ehk Eesti valitsuse otsustada, kui suures ulatuses on võimalik ammuseid nõudeid rahuldada. Kohus lubas teha valitsusele ka vastavasisulise ettekirjutuse, kusjuures täitmise tähtajaks on määratud üheksa kuud. See aeg pidi jooksma hakkama alates selle aasta veebruarist.

Otsust sihtasustuse VEB likvideerimise kohta võib käsitada kui valitsuse ja kohtuprotsessi kaasatud Eesti Panka seisukohta. Nõudeid likvideerimisel oleva sihtasutuse VEB vastu on võimalik esitada 25. maini. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles