Jakobson lisas Kalevi väärtusele hoobilt 51 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Börsi hoone..
Tallinna Börsi hoone.. Foto: Peeter Langovits.

Üks viiesajakroonine kasvatas eile Tallinna börsil Kalevi väärtust 51,7 miljoni krooni võrra ja tegi firmast muidu languses olnud börsi suurima tõusja.


Ainus Kalevi aktsiatehing leidis aset pool tundi pärast börsipäeva algust ning selle käigus vahetas omanikku 25 firma aktsiat. Päevakäibeks tegi see 543,72 krooni, mis on viimase kuu jooksul Kaleviga tehtud tehingutest väiksuselt teine summa.


Ometi kasvas firma väärtus tänu ühele Carl Robert Jakobsoni pildiga kupüürile 51,755 miljonit krooni. Kui teisipäeval oli Kalevi aktsiate väärtus börsil 462,25 miljonit krooni, siis eile tõusis see 514 miljoni kroonini.


Nii näitas Kalevi eilne käekäik ilmekalt, kuidas tegelikult sisutud tehingud võivad börsifirma väärtust hüppeliselt nii kasvatada kui ka kahandada. Tarvitses vaid 25 aktsia ostjal maksta nende eest 11,20 protsenti soolasemat hinda kui päev varem.


Lauri Lind Swedbankist, kuulnud Kalevi päevakäivet ja omanikku vahetanud aktsiate kogust, esmalt muigas, kuid tunnistas siis, et börs peab võimaldama igale inimesele aktsiaid osta, olgu nende kogus nii väike kui tahes.


Skandinaavias kehtis pikka aega tehingute mahu alampiir, kuid Linnu sõnul on sellest loobutud just väikeinvestorite huvisid silmas pidades. «Igal pool püütakse piiranguid vähendada,» tõdes ta.


Marfin Panga väärtpaberi­spetsialisti Kristjan Tolmatsi sõnul saaks nii väikeste käivete vastu võidelda sellega, kui kehtestada firmadele turu tegemise kohustus. Samas tunnistas temagi, et kõige parem lahendus ei pruugi selliste piirangute seadmine olla.


Linnu sõnul peaks pigem küsima, kas ettevõtetel, kelle aktsiate vastu huvi nii väike on, on üldse mõtet börsil olla. Just Kalev on üks sellistest firmadest, mille käekäigu jälgimisest on arusaamatu struktuuri ja äärmiselt väikese kaubeldavuse tõttu lõviosa börsianalüütikutest loobunud.


Tallinna börs jäi kokkuvõttes eile 5,74 miljoni kroonise käibe juures 3,29 protsendiga miinusesse. Kokku tehti aktsiatega 263 tehingut. Lisaks Kalevile jäid plussi Ekspress Grupi, Trigon Property Developmenti ja Järvevana aktsiad. Enamikku neist iseloomustas tagasihoidlik käive, väikeseks erandiks oli Ekspress Grupi aktsia, millega kaubeldi 128 344 krooni eest.

Kalevi börsikuu


•    Viimase kuu jooksul on olnud 23 börsipäeva
•    Seitsmel päeval tehti Kaleviga vaid üks tehing, seitsmel päeval ei tehtud ühtki tehingut. Rekordpäevad oli 6. ja 21. oktoober, mil tehti neli tehingut
•    Väikseim päevakäive oli kuu jooksul 273 krooni, suurim päevakäive 49 972 krooni
•    Kuu ajaga on Kaleviga tehtud 31 tehingut, omanikku on vahetanud 9405 aktsiat ning kogukäive on 213 878,4 krooni


Allikas: Tallinna börs

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles